19 / 03 / 2024

Müteahhitlerden artan maliyetler için yeni öneri! 

Müteahhitlerden artan maliyetler için yeni öneri! 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, artan inşaat maliyetlerine yönelik yapılabilecek çözümleri anlattı. 



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, artan inşaat maliyetleri karşısında ucuz Konut fiyatları için devlet mülkiyetindeki arazilerin arsa halinde daha az fiyatlara inşaat sektörüne verilmesi yönünde çözüm önerisi getirdi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Eren, TMB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, inşaat sektörünün durumu, Birliğin çalışmaları ve sektörde öne çıkan konulara yönelik değerlendirme yaptı. Son dönemde yükselen inşaat maliyetleri hakkında konuşan Eren, koronavirüs salgını başlangıcıyla güncel fiyatlar arasında ortalama iki kattan çok fark olduğunu dile getirdi. Eren, inşaat maliyetlerinin bu denli yükselmesinin her kesimi etkilediğini söyledi. 

Salgının dünya piyasalarında ham madde fiyatlarına etkisi, döviz kurundaki yükselişler artan girdi maliyetlerine çözüm için kamu projelerinde müteahhitlik firmalarına ek fiyat farkı ödenmesi gerektiğini söyleyen Eren, şartsız tasfiye veya devir hakkı tanınması ihtiyacının da hayati hale geldiğini söyledi. 

Faizlerin konut sektörüne etkisi:

Eren, konut kredisinde faizlerin yüzde 1'den çok olmasının psikolojik olarak insanları etkilediğini belirterek, şunları söyledi: 

Müteahhitlerden artan maliyetler için yeni öneri! 

"Döviz kurundaki artış piyasada 'Bekle, gör' eğilimi yaratıyor. Finansal koşullarda öngörülebilirlik ve düşen alım gücüne uygun kredi koşullarıyla orta vadede de arsa payının maliyetlere etkisinin düşürülmesi gibi adımlara ihtiyaç var. Ucuz konut fiyatları, devletin mülkiyetindeki arazileri arsa halinde daha ucuz fiyatlara inşaat sektörüne vermesinden geçer."

Sektörde 1,8 milyon istihdam olduğunu söyleyen Eren, projelerin devamı için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. TMB üyelerinin yurt içindeki projelerin yüzde 70'ini, yurt dışı projelerin de yüzde 90'ını yaptığını söyleyen Eren, bu yıl imzalanan 213 projeyle kasım sonu itibarıyla 20,7 milyar dolarlık proje bedeline ulaştıklarını kaydetti.

"Yurt dışı müteahhitlik için akreditasyon sistemi hayata geçirilmeli"

Yurt dışı projelerinde öncelikli hedeflerinin daha fazla Türk iş gücü istihdamı sağlamak olduğuna dikkati çeken Eren şu değerlendiri yaptı. 

"Yurt dışında istihdam edilen Türk iş gücü sayısını, gelir muafiyeti ve açılan kimi davalarda suistimallerin önüne geçmeye yönelik düzenlemelerle şu anki 25-30 bin kişiden 100 bine çıkarabiliriz. Bu suistimalerin önüne geçilmesi için ihtisas mahkemeleri kurulmasını istiyoruz. Yurt dışı müteahhitlikte firmaları mali, teknik ve performansa dayalı objektif kriterler ve standartlar çerçevesinde sınıflandıracak, belgelendirecek bir akreditasyon sistemi kamu-özel ortaklığıyla hayata geçmeli. Proje finansmanı her zamankinden büyük ihtiyaç ve başta Türk Eximbank'ın sermaye yapısının güçlenmesi, yerel ve uluslararası finansal araçların artırılması rakiplerimizle rekabette kritik rol oynayacak."

Türk müteahhitler sürdürülebilir şehirlere odaklandı!


Geri Dön