20 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatı yeniden yükselişte!

İnşaat malzemeleri ihracatı yeniden yükselişte!

Mart ayında tarihin en yüksek inşaat malzemeleri ihracatı gerçekleşti. Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi sonuçlarına göre inşaat malzemeleri ihracatı yeniden artışa geçti.



Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre, miktar olarak tarihin en yüksek aylık ihracatı 2019 Mart ayında gerçekleşti. 4,18 milyon tonluk ihracatta, özellikle çimento ve mineral ürünlerin ihracatındaki artış miktar rekorunu getirdi. İhracat değeri Mart ayında 1,79 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracaat birim fiyatlarının gerilemesi ile miktar rekoruna karşılık değerde aylık rekorların uzağında kalındı. İhracat birim fiyatları Mart ayında 0,43 dolara indi. Geçen yılın Mart ayında ihracat birim fiyatı 0,59 dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Mart ayında 222 bin ton ithalat ile son 4 ayın en yüksek ithalatı gerçekleşti. Aylardır süren gerilemenin ardından ithalatta sınırlı bir artış yaşandı. İthalat Mart ayında değer olarak ise 558 milyon dolar oldu. İthalat Birim Fiyat Endeksi Mart ayında önemli ölçüde düştü. İthalat birim fiyatları Mart ayında kilogram başına 2,52 dolara indi. Geçen yılın Mart ayı ithal birim fiyatının yüzde 0,8 üzerinde gerçekleşti.


Sanayide düşük fiyatlar ile ihraç ediliyor

Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi geçen yılın Mart ayının yüzde 33,7 üzerinde gerçekleşti.Diğer bir deyişle geçen yılın Mart ayına göre miktar olarak yüzde 33,7 daha çok ihracat yapıldı. Ancak ihracat değer olarak ise geçen yılın Mart ayının yüzde 1 altında gerçekleşti. Bunun nedeni de ihraç birim fiyatlarındaki gerileme oldu. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Mart ayında 1,97 dolar iken 2019 Mart ayında 1,46 dolara indi.


İhracat alt gruplarda farklı eğilimler gösteriyor 

Mart 2019'da ihracat malzemeleri sanayisinde 8 alt ürün grubundan tamamının ihracat birim fiyatları geçen yılın Mart ayına göre geriledi. Aylar sonra ilk kez tüm alt sektörlerin birim fiyatları birlikte düştü. Mart ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 29,4 gerileme yaşandı. Ağaç ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 19,7 düştü. Kimyasal ürünler ihracat birim fiyatları geçen yılın Mart ayına göre yüzde 15,4 geriledi. Yine aynı dönemde, 8 alt ürün grubunun 6’sının ihracatı miktar olarak geçen yılın Mart ayına göre arttı. Geçen yılın Mart ayına göre ihracatı miktar olarak gerileyen iki alt sektör demir çelik bazlı ürünler ve prefabrik yapılar oldu. Mart ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 55,9 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 1 ile elektrikli teçhizat ürünlerinde oldu.


2019 yılı Mart ayında 8 alt ürün grubunun üçünde ihracat değer olarak geçen yılın Mart ayına göre yükseldi. Mart ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 8,3 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin değer olarak ihracatı yüzde 4,5 yükseldi. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği alt sektör ise yüzde 39,2 ile yalıtım malzemeleri oldu. Demir çelik bazlı ürünlerin ihracatı da değer olarak Mart ayında yüzde 17,4 düştü.

 


Geri Dön