19 / 04 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Eylül'de 87,49 puan oldu!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Eylül'de 87,49 puan oldu!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayı verileri açıklandı. Verilere göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi 87,49 puan oldu.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2018 verileri yayınlandı. Bileşik Endeks’te Eylül ayında 97,49 puan olarak gerçekleşti.

Faaliyetler Eylül'de geriledi

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler, Eylül'de bir önceki aya oranla düştü. Faaliyet Endeksi, Ağustos ayında 2,1 puan geriledi. Eylül ayında faaliyetler çalışma gün sayısının geçen yıla ve bir önceki aya göre artmasına rağmen gerilemeyi sürdürdü. Eylül dönemindeki düşüşte piyasalarda yaşanan mali sıkıntılar etkili oldu.

İhracatta artış

Yurtiçi satışlar Eylül ayında azalırken, ihracat Eylül ayında sınırlı bir artış gösterdi. Üretimde düşüş devam ederken, cirolar Eylül ayında özellikle iç satışlardaki düşüşe paralel olarak beklentiyi karşılamadı. Yurtdışı satış fiyatlarındaki artış ise durağanlaştı.

Güven Endeksi 2,1 puan düştü

Ağustos ayında kuvvet bir şekilde gerileyen Güven Endeksi’nde Eylül ayında yavaşlayarak  devam etti. Ekonomik ve dış politik belirsizlikler Güven Endeksi’nin düşmesine neden oldu. Güven seviyesi bir önceki aya göre 2,1 puan düşüş gösterirken, Eylül ayında güven seviyesi 14,5 puan fark ile geçen yılın Eylül ayı güven seviyesinin altında kaldı. 

Yurtiçi siparişlerde düşüş 

Ağustos ayında sert bir düşüş yaşanan beklentilerdeki gerileme, Eylül ayında da devam etti. Beklenti Endeksi ise Eylül ayında bir önceki aya göre 3,1 puan birden düşüş göstererek son beş yılın en düşük seviyesine düştü. Son altı ayda beklentilerde toplam 14,1 puan gerileme, 13,2 puan altına indi. 

Türkiye İMSAD Ağustos 2018 Sektör Raporu açıklandı!


Geri Dön