16 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisi Kovid-19 sonrası yükseliyor!

İnşaat malzemeleri sanayisi Kovid-19 sonrası yükseliyor!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mayıs 2020 analizi açıklandı. 



Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs ayı sonuçlarına göre; koronavirüs salgını, endekste ana belirleyici unsur olmayı sürdürdü. 

Salgının etkileri ile Mart ve Nisan aylarında en sert düşüşleri yaşayan Bileşik Endeks, Mayıs'ta durağanlaştı. Güven ve Beklenti Endeksleri'nde ise olumlu gelişmeler meydana geldi. Faaliyet, güven ve beklenti verilerinden oluşan Bileşik Endeks, küresel salgının etkisiyle 67,84 puana düşerek dip seviyede tutundu.

Bileşik Endeks’te şu bilgilere yer verildi:

Koronavirüs salgınının etkileri ile Bileşik Endeks’te Mart ve Nisan'da sert düşüşler olmuştu. Mayıs ayında sert düşüş durdu ve yerini durağanlaşma aldı. 

Salgının olumsuz etkileri iki ay ile sınırlı kaldı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs'ta sadece 0,05 puan düşerek 67,84 puan oldu. Dip seviyede tutunan Bileşik Endeks, ölçülmeye başlandığı 2013 yılı Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinde kaydedildi. Bununla beraber koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin şimdilik iki ay ile sınırlı kaldığı belirlendi. 

Faaliyetlerdeki sert düşüşler mayısta durdu

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Nisan'daki sert düşüşten sonra Mayıs'ta durağanlaştı. Koronavirüs salgınının yarattığı etkiler ile yaşanan küçülme Mayıs'ta durdu. Fabrikaların ve ihracat pazarlarının açılmaya başlaması ile faaliyetler dip seviyede tutundu. Faaliyet Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre sadece 0,8 puan düştü. Faaliyetler 2015 Aralık'tan bu yana en düşük seviyelerinde kalmayı sürdürdü. Yurtiçi satışlarda Mayıs'ta düşüş durağanlaştı ve sınırlı bir artış yaşandı. 

İhracatta da düşüş yavaşladı ve Mayıs'ta sınırlı bir gerileme meydana geldi. Pazarların açılmaya başlamasının ihracatta etkili olacağı görüldü. Üretimde de Mayıs'ta sınırlı bir gerileme oldu. Tesisler açılmaya başladı. Cirolar Mayıs ayında iç satışlar ve ihracattaki düşüşün durağanlaşması ile kayıplarını durdurdu, Mayıs ayını sınırlı bir gerileme ile bitirdi. 

Güven Endeksi mayısta sınırlı bir artış gösterdi

Güven Endeksi Mayıs'ta arttı. Koronavirüs salgını etkileri ile önemli ölçüde daralan faaliyetlere rağmen güven kaybı Nisan'da sınırlı kaldı, Mayıs'ta ise sınırlı ölçüde toparlandı. Ekonomide açılma takviminin uygulanmaya başlanması güvene destek oldu. Güven seviyesinde Mayıs'ta bir önceki aya göre 0,12 puan artış yaşandı. Güven Endeksinde böylece Mart ve Nisan aylarındaki gerileme sonrası kısa sürede toparlanma işaretleri görüldü. 

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı bir artış meydana geldi. İnşaat sektöründe güven hemen hemen aynı oldu. İnşaat malzemeleri sanayisine güvende de değişiklik yaşanmadı. Yurtiçi pazarlarda güvende Mayıs'ta sınırlı ölçüde artış yaşandı. Mayıs'ta tek önemli artış ihracat pazarlarına olan güvende kaydedildi. 

Beklentilerde sınırlı bir iyileşme oldu

Beklenti Endeksi’nde Mart ve Nisan aylarındaki sert düşüşlerden sonra Mayıs'ta artış oldu. Mayıs ayında beklentilerde bozulma durdu ve yerini sınırlı da olsa iyimser beklentilere bıraktı. Faaliyetlere geri dönüş ile iç ve dış pazarların yeniden açılmaya başlaması beklentileri destekledi. Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artan Beklenti Endeksi son yılların en düşük seviyesinden geri döndü.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı bir artış kaydedildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde gerileme durağanlaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de Mayıs ayında değişiklik yaşanmadı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi Mayıs'ta yeniden artış gösterdi. Yurtiçi ve ihracat siparişlerindeki durağanlaşma ile üretim beklentileri toparlandı. Beklentilerde temel belirleyici ise koronavirüs salgınının etkileri oldu. İktisadi ve sosyal hayattaki normalleşme ile beklentiler Mayıs'ta iyileşmeye geçti. Beklentilerde bundan sonraki gelişmelerin bir süre daha koronavirüs salgınının seyrine ve etkilerine bağlı kalacağı belirlendi. 

Endeks, artışa hazır olduğunun işaretini verdi

Koronavirüs salgını etkileri ile mart ve nisan aylarında en sert düşüşleri yaşadıktan sonra mayıs ayında durağanlaşan Bileşik Endeks, salgının etkilerinin kademeli olarak azalması halinde yeniden artışa hazır olduğuna işaret etti.

Koronavirüs salgınının inşaat ve gayrimenkul sektörüne etkisi!

İnşaat sektörü hareketleniyor!


Geri Dön