20 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisinde toparlanma başladı!

İnşaat malzemeleri sanayisinde toparlanma başladı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Temmuz 2019 sonuçları açıklandı. Verilere göre; İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nde 4 ay sonra toparlanma başladı



Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 4 aylık aradan sonra Temmuz 2019’da yeniden yükseldi. Faaliyetlerde yaşanan dengeli toparlanmanın Bileşik Endeks’i desteklediği Temmuz ayında, güven ve beklentilerde yaşanan zayıflama da durdu. Hem dip seviyeden dönen hem de Mart ayından sonra ilk kez artış gösteren Bileşik Endeks, Temmuz ayında 0,16 puan arttı.

İnşaat malzemeleri sanayisinde toparlanma başladı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Temmuz 2019 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Temmuz ayında toparlandı. Yurtiçi satışlar 4 ay sonra artış gösterdi, ihracat artışı hızlandı. Yurtiçi satışlar ve ihracat uzun süre sonra birlikte arttı. Böylece faaliyetlerde genele yayılan dengeli bir toparlanma yaşandı. Üretimde de 4 ayın ardından ilk kez artış yaşandı. Yurtiçi satışlar, ihracat, üretim ve cirolar uzun süre sonra birlikte artış gösterdi. Cirolar Temmuz ayında iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi. İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler uzun süreli dalgalanma ve zayıflamanın ardından dengeli şekilde toparlandı. Toparlanma önümüzdeki aylar için faaliyetlere ilişkin beklentilerine destek verildi.

Güven Endeksi’nde uzun süre sonra artış yaşandı
Güven Endeksi’nde Temmuz ayında yaşanan durağanlaşmanın sonraki dönemlere ilişkin toparlanma işaretleri olarak görülmesi gerektiği kaydedilen raporda Güven Endeksi içinde yer alan Türkiye ekonomisine ilişkin güven uzun süre sonra ilk kez yükseldi. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine olan güvendeki gerileme ise durdu. Güven seviyesi Temmuz ayında bir önceki aya göre sadece 0,1 puan düştü. Güven seviyesinde gerileme neredeyse durdu. Faaliyetlerde meydana gelen toparlanma güveni destekledi. Türkiye ekonomisine ilişkin güven dip seviyesinden geri döndü. Yurtiçi pazarlarda güven Temmuz ayında hızlı gerilemesine son verdi. İhracat pazarlarında ise güven Temmuz ayında önemli ölçüde arttı. Güven Endeksi daha önce olumsuz etkiler yaratan dış politik ve jeopolitik risklerin de ötelenmesi ile bu kez olumlu etkilendi. Ekonomideki belirsizlikler düştü. Faaliyetlerdeki toparlanma güvene yansıdı.

Beklentilerde de uzun süre sonra bir iyimserlik ortaya çıktı
İnşaat Malzemeleri Sanayi Beklenti Endeksi Temmuz ayı verilerine göre sınırlı bir gerileme yaşandı. Beklentilerde de zayıflama oldukça yavaşladı. Özellikle Türkiye ekonomisiyle ilgili beklentiler çok uzun zaman sonra Temmuz ayında iyileşti. Faaliyetlerdeki toparlanma da beklentileri destekledi. Beklenti Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,2 puan düştü. İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentiler Temmuz ayında durağanlaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir düşüş yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise Temmuz ayında hızlandı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de yükseldi. Sektör özellikle ihracat siparişlerine dayalı üretimde iyimserliğine devam ediyor. Beklentileri olumsuz etkileyen siyasi ve dış politik riskler göreceli olarak düşürdü. Yılın geri kalanında beklentilere daha çok ekonomide ve inşaat sektöründe atılacak adımların yön vereceği, mevcut beklentilerin bu konuda ihtiyatlı bir iyimserliği açıkladığı görüldü.

Güven ve beklentileri olumsuz etkileyen siyasi, dış politik ve jeopolitik risklerin azalması ve faaliyetlerde yaşanan toparlanma İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ndeki artışa destek verdi. Bundan sonraki iyileşmenin daha çok ekonomide ve inşaat-konut sektöründe atılacak adımlara bağlı olacağı belirtildi.


Geri Dön