28 / 03 / 2024

İnşaat malzemelerinde ihracat sevinci!

İnşaat malzemelerinde ihracat sevinci!

Mart ayında 995 milyon dolarlık ihracat ile rekor kıran demir ve demir dışı metal sektörü, gelecek yıldan umutlu. İDDMİB Başkanı Öztiryaki, "1-12 Nisan'da 375 milyon dolarlık ihracatımız var. Nisanda yeni rekorları açıklamak kısmet olacak" diye konuştu.



İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), ilk çeyrekte 2,61 milyar dolarlık ihracat tamamladı.

Dünya'da yer alan habere göre; İDDMİB tarafından yapılan açıklamada, toplam ihracattan yüzde 5,8 pay alan sektör, ocak-mart döneminde en fazla ihracat gerçekleştiren altıncı sanayi kolu oldu.

Söz konusu dönemde en fazla ihracat 320 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. Sektörün başlıca hedef pazarı konumunda bulunan ABD'ye ihracat 140 milyon dolar olarak hesaplama yapıldı.

İnşaat malzemelerinde ihracat sevinci!

Sektör, mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 45,4 yükselerek 995 milyon dolarlık ihracat yaparak tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu rakamın önemli bir kısmını AB üyesi ülkelere yapılan ihracattan oluştu. Sektörün geçtiğimiz ay söz konusu bölgelere yaptığı ihracat yüzde 58 yükselerek 479,7 milyon dolar oldu.

Martta sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 117 milyon dolarla Almanya ilk sırada yer alırken, 64,5 milyon dolar ile İtalya ikinci, 55,9 milyon dolarla ABD üçüncü oldu.

İnşaat malzemelerinde ihracat sevinci!

"Nisanda yeni rekorları açıklamak kısmet olacak"

Yaptığı açıklamada görüşleri yer alan İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektör olarak ülke ihracatına katkı sunduklarını anlatarak, ilk çeyrekte ihracat rakamlarının hem sektörün geleceği hem de ülke için son derece önemli olduğundan bahsetti.

Nisan ayına hızlı girdiklerini söyleyen Öztiryaki, "Gördüğümüz kadarıyla ay sonunda yeni rekorları açıklamak kısmet olacak. Sadece 1-12 Nisan'da sektörümüz 375 milyon dolarlık ihracatla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 94'lük artış gösterdi. Bu rakamlar oldukça umut verici. Salgına rağmen kendimizi hızla toparladık ve artıya geçen sektörler arasında yerimizi aldık" ifadelerini kullandı.

Tahsin Öztiryaki, hafta içi düzenlenen genel kurul toplantısında üye firmalardan tahsil edilen nispi aidat oranının, 10 binde 5’ten 10 binde 3'e düştüğünü söyledi. 

İnşaat malzemeleri ihracatında hedef 25 milyar dolar!


Geri Dön