28 / 03 / 2024

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

Son bir senede çimento fiyatlarındaki yükselişin yüzde 200'e ulaştığını belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, fiyatlar düşmezse inşaatları durduracaklarına dikkat çekti.



Çimentocuların senelik maliyet artışı yüzde 50 iken yaptıkları zamların yüzde 200’e ulaştığını belirten müteahhitler, fiyatlardaki yükselişi protesto etmek için inşaatları durdurma uyarısı yaptı.

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Tahir Tellioğlu, çimento fiyatları sebebiyle Anadolu’daki bazı müteahhitlerin inşaatlarını durdurduklarına, önemli bir kısmının da durdurmak istediğine dikkat çekti. 

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

Tellioğlu, “Ülke genelindeki 120 bin üyemizin çoğunluğu, fiyatlarda düzenleme olmazsa toplu hareket edip greve çıkmak istiyor. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ile yeniden görüşüp, son duruma göre üyelerimizin grev kararına destek vereceğiz” dedi. 

‘MAKUL OLAN YÜZDE 70 ARTMASI’

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, özellikle demir çelik ve çimento fiyatlarındaki yükselişlerin ardından her iki sektörün temsilcileriyle de ayrı ayrı görüştüklerini, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da toplantılarına katıldığını dile getirdi. 

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

Tellioğlu, bu toplantıların ardından demir çelik fiyatlarındaki senelik yükselişler yüzde 110’lardan yüzde 70-80’lere düştü. 

Çimento sektörüne de yönelttikleri benzer talebin ilk etapta olumlu karşılandığına vurgu yapan Tellioğlu, ancak toplantılardan sonra fiyatların düşmeyip, daha da yükseldiğini vurguladı.

“Demir çelik maliyetlerinin yüzde 70’i hurda. Hurdanın da yüzde 90’ı ithal. Buna rağmen demir çelik fiyatları yıllık yüzde 110’dan yüzde 80’e indi” diye konuşan Tellioğlu, “Çimentocuların yüzde 5 bile ithal girdisi yok ama yaptıkları zam yüzde 200. Çimentodaki yıllık zamların yüzde 70’lere inmesini talep ediyoruz. Maliyet artışlarına bakıldığında makul olan o. Rekabet Kurusu’nu usülden değil, gerçekten bir inceleme yapmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

‘ÇİMENTO, EN BÜYÜK İKİNCİ MALİYET’

Diğer taraftan, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu’nun verdiği bilgiye göre, toplam maliyetleri içinde en yüksek paya yüzde 7-12 ile demir ve çelik sahip. İkinci en büyük maliyet kalemi de yüzde 5-10 ile çimentodan meydana geliyor. 

 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası yetkilileri ise konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. 

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

İNŞAAT MALİYETLERİNDE SERT ARTIŞ

TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi, Haziran 2021'de bir önceki aya göre yüzde 2,89, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 42,48 yükseldi. 

İnşaat malzeme maliyetindeki senelik artış Haziran ayında yüzde 53,70’ü bulurken, işçi maliyetlerindeki yükseliş yüzde 19,88 oldu. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ‘çimento, cam seramik ve toprak ürünleri’ ihracatı, 2021’in ilk yedi aylık döneminde 2,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, 2019 ve 2020’nin ilk 7 ayında 2,1 milyar dolar seviyesindeydi. 

Dünya genelinde koronavirğs salgınının ilk dalgasının ardından hem tedarik zincirlerindeki bozulma hem de artan talep sebebiyle çimento fiyatları yükseldi.

Ev fiyatlarına kentsel dönüşüm zammı!

İnşaat sektöründe zam krizi!

 


Geri Dön