26 / 04 / 2024

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

Mart ayında toparlanma sinyali veren konut sektöründe Nisan ayında beklenen olmadı. Ekonomideki belirsizlik konut satışlarına yansıdı.



Geleneksel olarak en yüksek satışlarını ilkbahar döneminde yakalayan konut sektörü veriler beklentiyi karşılamadı. Yılbaşından beri kademeli olarak 100 bin rakamını ilk martta gören sektör nisanda toplam satış rakamını 84 bin 403'te gördü. Sektörde satış rakamı yeniden 100 bin barajının altına geriledi. 

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; sektördeki durgunluğun ve konut satışlarının düşmesinin seçim süreci, yüksek faiz ve dövizdeki belirsizlikten kaynaklandığı düşünülüyor. Yılbaşından beri umutlarını hep bir sonraki aya devreden konut sektörü şimdi 23 Haziran'dan sonraya odaklandı. 

Sektörde iç pazardaki yerli alıcı konut sahibi olmayı ertelerken, yabancıya satıştaki yüzde 82'lik artış ise sektörü mutlu etmeye devam etti. Nisan ayı itibariyle yabancıya 3 bin 720 konut satıldı. Bu artışta, yükselen döviz kurunun etkisinin yanı sıra gayrimenkul geliştiricilerinin yabancı yatırımcılara odaklanması ve vatandaşlık fırsatının etki ettiği belirtiliyor. Gurbetçilerin de etkisiyle yabancıların yıl genelinde alım için düşük fırsatı imkanını değerlendireceği belirtiliyor.

 

DÖVİZDE KAZANÇ SAĞLAYAN, SAĞLADI

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizin şu anda kazanç sağlasa da uzun vadede gayrimenkulün getirisinin daha fazla olduğunun altını çizdi. Durbakayım, "Dolayısıyla dövizde kazanç sağlayan sağladı. Artık gayrimenkule dönme zamanı. Ramazan Bayram tatili ertesi ise artık canlanma ve sektörün yapamadığı zamları da yavaş yavaş yapmaya başlayacağı bir döneme gireceğiz" diye konuştu. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay'da sektörün yeniden cazibe unsuru olması için faizlerin düşmesi gerektiğini belirtti. Okay, kurulması gündemde olan gayrimenkul fonunun ise satışları aldırmayacağı ancak müteahhiti rahatlatacak bir çözüm olduğunu aktararak, "Faizlerin düşmesi ve güven ortamı sağlandığı taktirde yılın ikinci yarısından itibaren canlanma görebiliriz" diye konuştu.

 

İSTANBUL'DA 100 BİN FİRMA İNŞAATTA

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

Faizlerdeki yüksekliğin, döviz kurlarındaki artışın insanları paralarını dövize ve mevduata yölendirdiğini söyleyen Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'de sadece evlenme ve boşanmalardan dolayı yıllık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. 150'dan fazla sektörü etkiliyoruz. Sadece İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) kayıtlı 100 bin şirket direk ve en direk olarak inşaat sektöründe çalışıyor. Yani İTO üyelerinin yüzde 30'u inşaat sektöründen. Ancak şu anda sektörde 2001 ve 2003 yıllarındaki gibi bir talep birikmesi söz konusu. Dolayısıyla 23 Haziran'da sonra sonra başlayacak olan 4.5 yıllık seçimsiz süreç ve ekonomide istikrarın sağlanmasıyla birlikte piyasalara güven gelmesiyle canlanma yeniden başlayacak."

 

23 HAZİRAN'DAN SONRA SATIŞLARDA ARTIŞ BAŞLAR

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

23 Haziran'da tekrarlanacak seçimlerin neticelenmesiyle birlikte konut sektörünün canlanacağını düşündüklerini söyleyen Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu, yabancıya satıştaki artışında Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için gözde bir ülke olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi. Hasanoğlu, "Yabancılar hem oturmak hem de yatılım için ülkemizden ev almaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

“50 BİN ADETİ GEÇECEĞİMİZİ ÖNGÖRÜYORUM”

İnşaat patronları da seçim sonrasını bekliyor!

Son olarak Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, şu ifadeleri kullandı: "Verilere baktığımızda yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 arttığını görüyoruz. Bu rakamlar Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkelerinden yatırımcılara Türkiye'yi çok iyi tanıtma gayretimizin bir sonucu olarak yansıyor. Bu yıl yabancıya satışta 50 bin adeti geçeceğimizi öngörüyorum" açıklamasını yaptı. Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü ise gurbetçilere dikkat çekerek şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönem ziyaret amacıyla ülkesine gelecek olan konut alıcısı potansiyel gurbetçileri de unutmamak lazım. Onların da etkisiyle satış rakamları yukarı doğru ivme gösterecektir. Yabancıya satış gurbetçilerin etkisiyle rekora gidecek diyebiliriz."

2019 Nisan'da 84 bin 403 konut satıldı!

Konut sektörü 23 Haziran'dan sonra canlanacak!

 

 


Geri Dön