27 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa yaptırımları nelerdir?

İnşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa yaptırımları nelerdir?

İmar Kanuna göre ruhsatsız olarak yapılmasına izin verilen yapılar hariç, tüm bina inşaatları için bağlı olunan belediyeden veya valilikten ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa yaptırımları nelerdir?



İnşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa yaptırımları nelerdir?

İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince, ruhsatsız olarak yapılmasına izin verilen yapılar hariç, tüm bina inşaatları için bağlı olunan belediyeden veya valilikten ruhsat alınması gerekiyor.


Ruhsat için birtakım belgelerin temin edilerek bir dilekçe ile birlikte belediyeye başvurudan bulunmak gerekiyor. Aksi takdirde ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanan yapıları cezai yaptırımlar bekliyor.


İnşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa..

Ruhsatsız bina yapılırsa; Belediye Encümeni Kararı ile 2001 yılı için 466.247.340 TL ile 23.312.367.000 TL arasında mal sahibi ile müteahhidine, bunun 1/5'i kadar da fenni sorumlusuna ceza yazılmaktadır. Ayrıca ruhsatsız yapılan binaya ruhsat alınmazsa veya alamayacak durumdaysa binanın yıkımına karar verilmektedir.


İnşaat ruhsatı almadan bina yapılırsa yaptırımları İmar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar: 

İmar Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. 

 

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılır. 

 

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. 

 

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.


Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. 


İnşaat ruhsatı alma işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön