18 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2015'te konut desteğiyle hareketlenecek!

İnşaat sektörü 2015'te konut desteğiyle hareketlenecek!

İnşaat sektörü, yüzde 15'lik konut yardımının da etkisiyle 2015'te hareketli günler bekliyor. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayını durgun geçiren inşaat sektörü, yılın ikinci yarısıyla birlikte hareketli günler yaşadı.



Yılın ilk yarısındaki durgunluğa bakarak 2014'ü yüzde 20 küçülme beklentisiyle kapatacaklarını düşünen inşaat firmaları yılı rekorlarla kapadı. Sektör temsilcileri özellikle hükümetin tasarrufları artırma amacıyla yüzde 15'lik konut yardımının da etkisiyle 2015'e umutla bakıyor. 


YILIN 2. YARISI HAREKETLENİR 

2015 yılı inşaat sektöründen beklentilerini açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "2015'te seçim var. İnşaat sektörü için ilk dönem yine biraz stabil geçer ama ikinci yarıda yüzde 10'ların üzerinde büyümeyle tamamlar. Stratejimizi buna göre yapıyoruz" dedi. Eylül 2013'te Türkiye satış ofisini açan zemin kaplama üreticisi Beaulieu, Maslak 1453 Projesinde toplamda 300 bin metrekarelik zemin kaplayarak en büyük anlaşmasını Ağaoğlu Şirketler Grubu'yla yaptı. 

Ağaoğlu, konuya ilişkin olarak, Maslak 1453 Projesi'nin dünyanın en önemli karma projelerinden biri olması sebebiyle kendileri için çok önemli olduğunu, müşterilerinin parkeye çok önem verdiklerini, bu nedenle dünya markası Beaulieu'yi tercih ettiklerini belirterek, 300 bin metrekarenin üzerinde sipariş geçtiklerini, bunun da dünyada tek projede kullanılan en fazla parke olduğunu söyledi. 


SİNPAŞ ANKARA'DA BÜYÜYOR 

Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Ankara'da 430 bin konut ihtiyacının olduğunu belirtti. 1974 yılında Ankara'da kurulan Sinpaş'ın 2014 yılı değerlendirmesinin, 2015 yılın beklentilerinin ve  Ankara  projelerinin tanıtımının yapıldığı basın toplantısında konuşan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Ankara'da 430 bin konut ihtiyacının olduğunu belirtti.


Ankara'nın merkezi Çankaya/Oran bölgesinde, hızla gelişen İncek'te ve yine Ankara'nın çok değerli bir bölgesi Gazi Osman Paşa'da yeni projelerle büyümeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Ahmet Çelik, "2014 yılının ilk çeyreği konut sektörü için durgun geçti. Seçimlerin ve çevre ülkelerde yaşanan gerginliklerin bunda etkili oldu. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası sektörün düşük performansını telafi etti ve 2014 yılı hedeflerimizi 10. 

ayda yakaladık" dedi. 


ÖNLEM ALINMALI 

Artan maliyetler 2015'te fiyatlara yansıyacak 

Geçtiğimiz yılın gayrimenkul sektöründe yatırımların hız kazandığı bir yıl olduğunu belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, "Biz de şirket olarak, bir ay ara ile iki yeni projemizi Nlogo İstanbul ve 1 Coastal City'i satışa sunduk. 2014 bizim açımızdan olumlu havada geçti. Şu anda piyasada konut alıcı nezdinde bekleyen talepler var. Biriken talepler 2015'te yeni fırsatları da beraberinde getirecektir" dedi. 

Geçtiğimiz yıl sektörde maliyetlerinin %50 oranında arttığını ama konut fiyatlarına yansımadığını söyleyen Tamer Özyurt; "Bu maliyet artışının 2015'te konut fiyatlarına yansıyacağına inanıyorum. Bu durumda konut alıcısı ya peşin fiyatına yakın almak ya da şirket bünyesinde faizsiz kredi kullanarak ev almak isteyecektir. 

Bu durumlara şirketlerin hazırlıklı olması gerekecektir" değerlendirmesinde bulundu. 


Kentsel dönüşüm kilit rol oynar

Özellikle kentsel dönüşüme sektör adına başarılı geçeceğine inandığını söyleyen Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, 2015'te sürdürecekleri projelerini şöyle açıkladı; "Adana-Erzurum'da yol, Irak'ta hastane, Medeniyet Üniversitesi, Hitit Üniversitesi i, Çekmeköy Hastanesi inşaatı ve 1 milyon metrekarelik alanı kapsayan ve yapımı tamamlanan Yenikapı Meydan Projesi bulunuyor." 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön