20 / 04 / 2024

İnşaat sektörü bakanlıktan destek bekliyor!

İnşaat sektörü bakanlıktan destek bekliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son dönemlerde dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sonrası olası senaryolara karşı hazırlık yaptıklarını ve önlemleri bu hafta açıklayacaklarını duyurdu. Destek bekleyen sektörler arasında inşaat, emlak, turizm, otomotiv, ticaret öne çıkıyor...



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün dünyanın aldığı önlemleri analiz ettiklerini, olası senaryolara karşı hazırlık yaptıklarını ve önlemleri bu hafta açıklayacaklarını duyurdu.

Dünya Gazetesi'nden Şebnem Turhan'ın haberine göre; Berat Albayrak, en fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacağını açıkladı. Önlemler için borç erteleme, SGK prim muafiyeti, kısa çalışma ödeneğinin devreye alınması, likiditeye erişimin kolaylaştırılması ve maliyetinin düşürülmesi konuları öne çıkıyor. Teşvikler ve kısa çalışma ödeneği için de 131.5 milyar lTL'lik kaynağıyla İşsizlik Sigortası Fonu kullanılması muhtemel.

İNŞAAT/EMLAK

Sektör iki yıldır zaten zor durumda. Tam hafif hareket olmaya başladığı anda koronavirüs salgını başladı. İnşaat sektöründe takipteki kredi oranı yüzde 9.78, emlak sektöründe ise yüzde 9.57 seviyesinde. Oldukça yüksek oranlara sahip sektörde kredi faiz oranlarının oldukça düşürülmesi bile canlanmaya yetmedi. Teşvikleri bekleyen sektörlerin başında geliyorlar.

 TURİZM

Teşvik ve önlem bekleyen sektörlerin başında gelen turizmde işler tam da geçen yıl düzene girmeye başlamıştı. Sektör 58 milyon turist hedefiyle başladığı 2020’de geçen yılki 40 milyar dolarlık gelirini de geride bırakmayı istiyordu. Sektörün ağırlığını oluşturan restoran ve otellerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu verilerine göre Ocak 2020 itibariyle takibe düşen kredi oranı yüzde 8.87. Bu oran diğer turizm faaliyetlerinde yüzde 13’e yükseliyor. Nakit akışı sıkıntısı yaşadığını söyleyen sektör için likiditeye erişim önemli.

TİCARET/PERAKENDE

Koronavirüs için kişisel karantina önemli. Bu dönemlerde perakende sektöründe yavaşlama olması elbette şaşırtıcı değil. BDDK verilerine göre sektörde takibe düşen kredi oranı yüzde 7.88. İstihdamında Aralık 2019’da 110 bin kişilik düşüş olan sektörün de beklentisi teşvik. Turizmdeki sıkıntı bu sektörü de olumsuz etkiliyor. Alışverişteki düşüşlere karşı teşvik ve nakte ulaşımın kolaylaştırılmasını sektör temsilcileri dört gözle bekliyor.

ENERJİ

Enerji şirketleri ve borçları geçen yılın en önemli gündem maddelerinden biriydi. Öyle ki, enerji sektöründe 47 milyar dolarlık kredi borcunun sıkıntılı olduğu belirtildi. Enerji sektörü BDDK’nın verilerine göre Ocak 2020 itibariyle 209.6 milyar liralık toplam kredi kullandı. Bunun 13.6 milyar lirası takipteki kredi olarak sınıflandırıldı. Yani enerjide takibe düşen kredi oranı yüzde 6.5 ile bankacılık sistemindeki yüzde 5.34’lük oranın üzerinde. Sektörün borçluluk oranını da indirmek için teşvik beklentisi yüksek.

OTOMOTİV

Sektör Türkiye sanayisinin lokomotifi. Hem kurdaki dalgalanma hem geçen yıl tüketimdeki yavaşlama sektörü olumsuz etkilemişti. Şu an takipteki kredi oranı yüzde 2.07 ile bankacılık sisteminin oldukça altında. Ancak ihracatta yavaşlama dikkat çekici. Özellikle en büyük pazarı Avrupa’daki koronavirüs şoku otomotiv sektörünü derinden etkileyecek. Türkiye sanayisinin lokomotifi de destek bekliyor.

İnşaat ciro endeksi Ocak 2020’de yüzde 17,9 geriledi!


Geri Dön