26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasalara yansımasını bekliyor!

İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasalara yansımasını bekliyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merak edilen “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. İşte rapordaki dikkat çeken detaylar...



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ekim Ayı Raporu’nu resmen açıkladı. Hazır Beton Endeksi ile ülkemizde inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ortaya konuyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı anda üretiminden sonra kısa bir zaman içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili verileri ortaya koyan bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya çıkaran en önemli göstergeler arasında yer alıyor. 

İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasalara yansımasını bekliyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merak edilen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Ekim Ayı Raporu’na göre gelecek döneme ilişkin beklenti pozitif tarafta fakat eşiğin hemen üzerinde görünüyor. Güven Endeksi Ekim'de negatif seviyede sürerken, Hazır Beton Endeksi faaliyetteki yükselmeyle beraber yukarı yönlü şekilde hareket etti. Ağustos ayı, eylül ayı ve ekim ayında inşaat faaliyetlerinin hareketliliğini korumaya korumayı sürdürmesi dikkat çekti.

Geçen senenin aynı ayına bakıldığında ise Ekim'de faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış gözlendi. Faaliyetteki gerilemenin de sınırlı olduğu anlaşılıyor. Açıklanan resmi verilere göre, Beklenti Endeksi’nde görülen yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemlerde  pozitif bir beklenti içinde olduğunu ortaya çıkarıyor. Güven Endeksi’nde bir yükselme olsa da endeksin hala eşik seviyenin altında kaldığının unutulmaması gerekiyor.

İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasalara yansımasını bekliyor!

Raporun sonuçlarıyla ilgili önemli açıklamalar yapan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de politika faizindeki 100 puanlık indirimi sonrasında piyasa faizinde bir gerileme meydana gelmemiştir. İnşaat sektörü açısından faiz, diğer sektörlere kıyasla çok daha önemli görünmektedir. İpotekli konut satışları üzerinden gelecek olan talebin istenilen seviyeye gelmesi için öncelikle piyasa faizinin de düşmesi gerekmektedir.” dedi.

Merkez Bankasının,döviz kuru, risk primi gibi göstergelerde yaşanan yükselmeyi göze alarak verdiği faiz indirimi kararı sonrasında bu kararın piyasaya yansıması gerektiğini kaydeden Yavuz Işık, “21 Ekim’de yapılan 200 baz puanlık faiz indirimi kararından sonra yapılan açıklamada “yıl sonuna kadar faiz indirimi için sınırlı bir alan kaldı” denmiştir ki bu söylemden önümüzdeki 2 ayda faiz indirimine devam edilebileceği ancak bunun hızının daha düşük olacağı sonucu çıkmaktadır. Bu yönüyle bu faiz indirimlerinin piyasaya yansımaması durumunda, yılın geri kalan kısmında alınacak aksiyonların da etkisi olmayacaktır.” diye konuştu.

 

Faiz indirimi sonrası 300 bin TL'lik konut kredisinin taksitleri ne oldu?


Geri Dön