29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,8 arttı!

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,8 arttı!

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Eylül'de yüzde 1.8 artışla, 83.6 değerine yükseldi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1.1 arttı...



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0.2 artarak, Ağustos ayındaki 99.3 olan düzeyinden Eylül ayında 99.6 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış; son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini ve son üç aylık dönemdeki hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise değişmedi. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 0.5 ve hizmetlere olan talep endeksi yüzde 0.2 arttı.


İnşaatta güven endeksi yüzde 1.8 arttı


TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Eylül'de yüzde 1.8 artışla, 83.6 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.


İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2.8 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1.1 arttı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi ise Eylül ayında yüzde 0.9 azalışla, Ağustos ayındaki 104.9 değerinden, Eylül ayında 103.9 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış; son üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 0.9 ve mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 4.5 azalırken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 2.4 arttı.


TOKİ Haber 



Geri Dön