28 / 03 / 2024

İnşaat sektörü pandemi tanımadı! 

İnşaat sektörü pandemi tanımadı! 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını süresince ülkemizde birçok iş kolu ekonomik olarak olumsuz etkilendi, birçok şey ertelendi fakat inşaat sektöründe yıkımlar ve inşaat yapımı hızla devam etti. İşte pandemi sürecinde Türkiye'de yapılan inşaat işleri...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını süresince ülkemizde birçok iş kolu ekonomik olarak olumsuz etkilendi, birçok şey ertelendi fakat inşaat sektöründe yıkımlar ve inşaat yapımı hızla devam etti. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; 'Toplumcu mühendisler ve mimarlar meclisi', Türkiye'de pandeminin başladığı ilk günden beri gazetelerde yer alan inşaat haberlerini derledi ve bir harita hazırladı.

İşte pandeminin sürecinde devam eden inşaat sektörü verileri...

Gökçeada, Çanakkale, Türkiye

6 Haziran 2020

Gökçeada Belediyesi'nin sit alanına iki katlı betonarme binalar diktiği ve bu yapıların kaçak olduğu ileri sürüldü. Arkeolojik sit alanı içinde izinsiz inşa edilen yapıların, kaçak olduğu iddia edildi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yasaya aykırı yapılan yapılara ilişkin işlem başlattı.

Saros Körfezi, Güneyli/Gelibolu/Çanakkale, Türkiye

27 Mayıs 2020

'Saros Körfezi'ni bitirme projesi' olarak anılan FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi hakkında mahkemenin 'ÇED iptal' kararına rağmen Bakanlık, Botaş'ın itirazıyla raporu İDK'nın görüşüne sundu. İnceleme sonucu ÇED raporuna Komisyondan onay verildi.

Karaburun, Terkos, Arnavutköy/İstanbul, Türkiye

2 Ağustos 2020

Çılgın proje Kanal İstanbul’un 10 köyü kapsayan 3. etap planlarına göre İstanbul’un su ihtiyacının bir kısmını karşılayan Sazlıdere Barajı kanala gidecek. Planlarla barajın çevresindeki içme suyu havzası da imara açıldı. Kanalın çevresine “zemin + 3” kat izni verildi. Planlarda Şahintepe - Yarımburgaz Mağarası’nı kurtarmak için herhangi bir çözüm sunulmadı. 

Projenin 3. etap planları, Çilingir, Dursunköy, Hacımaşlı, Hadımköy, Haraççı, Sazlıbosna, Güvercintepe, Kayabaşı, Şahintepe ve Şamlar olmak üzere 10 köyü dahil ediyor. Planlama alanı toplam 5 bin 893 hektarolarak belirlendi. Planlama Hacımaşlı, Sazlıbosna ve Çilingir köy yerleşimleri ile Dursunköy ve Şamlar’ın tarım alanlarını kapsıyor. 

Kumburgaz, Büyükçekmece/İstanbul, Türkiye

4 Haziran 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2-3 katlı yapılaşmanın olduğu Kumburgaz’da, bir inşaat projesine verdiği 35 kat izni, mahkeme ruhsatları iptal edince 13-14 kata düşürdü.

Arnavutköy, İstanbul, Türkiye

23 Temmuz 2020

Kanal İstanbul ve koruma kuşağı sınırları içerisinde kalan orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak. Mevcut ormanların yerine 2 katı büyüklüğündeki başka alan orman olarak tescillenecek. Ayrıca düzenlemenin ihale öncesi yasalaşmasının planlandığı da belirtildi. 

Turgutlu, Manisa, Türkiye

16 Eylül 2020

CHP’li Vekil, Manisa Turgutlu ve çevredeki yerleşim yerlerinin içme suyu ihtiyacını karşılaması için planlanan Çıkrıkçı Barajı’nın fay hattı üzerinden geçtiğinin belirlenmesine rağmen devam eden çalışmalar nedeniyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle meclis başkanlığına soru önergesi sundu.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün fizibilite çalışmalarını devam ettirdiğini açıkladığı barajla ilgili bölgede yaşayan köylülerin önemli endişeleri olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, barajın yapılması durumunda Derbent, Çıkrıkçı ve Sarıbey mahallelerinin çölleşeceği endişelerinin yanı sıra, barajın olası bir depremde Çıkrıkçı ve Sarıbey’i yerle bir edecek bir riski barındırdığını da kaydetti.

Bodrum, Muğla, Türkiye

8 Nisan 2020

Muğla'nın tatil cenneti Bodrum’da, kaçak olan projesine lansman yapmasıyla tanınan Besa Grup, şimdi de projeyi imardan geçirmek için çalışıyor. Salih Bezci’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Besa Grup, Bodrum Belediyesi’nden proje için iskan almayı sağlayacak imar tadilat projesi talep etti. 

Çukurbağ Yarımadasi, Andifli, Kaş/Antalya, Türkiye

7 Ağustos 2020

Antalya'nın Kaş ilçesinde doğal sit alanı statüsünde olan Çukurbağ Yarımadası’nda kişiye özel imar planıyla yapılaşmaya açılan 119 bin metrekarelik arazi bir şirkete devredildi. 

Serik, Antalya, Türkiye

18 Haziran 2020

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Serik'in Belek ve Kadriye mahallelerinde toplam 315 bin metrekarelik alanın halkın kullanımından çıkarılmak istendiğini dile getirdi. 

Manavgat, Antalya, Türkiye

Manavgat'ın Ulualan Bölgesi, golf alanı yapımı için imara açılıyor. 

Emek, Saraçoğlu, Şehit Yavuz Oğuz Sokak, Çankaya/Ankara, Türkiye

4 Eylül 2020

Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin,  yüklenici  firma Güryapı Restorasyon Taah. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme bedeli 364 milyon 250 bin TL+ KDV' olan Ankara Çankaya Saraçoğlu Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri sözleşmesini imzaladığını açıkladı. Saraçoğlu’na ilişkin süreci takip eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu’nda konut ve ticaret inşaları için sözleşme imzalanmasına tepkili olduğunu belirtti. 

Tekkeköy, Samsun, Türkiye

23 Haziran 2020

ZMO Samsun Şube Başkanı Çobancı, yargı kararlarına rağmen Lojistik Köy projesine TCDD’nin demiryolu bağlamak için çalışmaların başladığını ifade ederek, “Tarım arazileri üzerinden geçecek bu projeye kimden yetki alınarak başlanmıştır?” dedi.

Değirmendere, Trabzon, Türkiye

17 Temmuz 2020

Trabzon’da Değirmendere ıslah edilerek dere yatağına 70 milyon TL yatırım bedeliyle otogar inşa edilecek. 

Konuyu gündeme getiren ve eleştiren CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, geçen yıl haziran ayında Araklı’daki sel felaketi sonrası sekiz kişinin hayatını kaybettiğini belirtti ve şöyle konuştu: 

“Bu olaydan yaklaşık bir ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldığı bir toplantıda ‘Dere yataklarındaki binalar yıkılacak’ dedi. Sanki bakanlığın böyle bir sözü ve çalışması yokmuş, sanki sık sık sağanak yağışların beraberinde getirdiği felaketleri yaşamıyormuşuz gibi Trabzon Büyükşehir Belediyesi dere yatağına yeni terminal yapma kararı almış.”

Sivas, Sivas Merkez/Sivas, Türkiye

5 Haziran 2020

Sivas Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Anadolu'nun en büyüğü şeklinde belirtilen Millet Bahçesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında hizmete açıldı.

Gökpınar Gölü, Yelken, Gürün/Sivas, Türkiye

18 Mayıs 2020

Sivas’ın Salda’sı olarak nitelenen Gökpınar Gölü’nün alt kısımlarına yürüyüş alanları ve bungalov evler inşa edilecek. Vali proje için, “Turizm değeri var. Gölü daha da rahatlatacak” dedi.

Kars, Kars Merkez/Kars, Türkiye

26 Haziran 2020

TOKİ, Kars’ta 10 milyon TL maliyetle millet bahçesi inşa edecek. Altyapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesini tamamlandı.

İnşaat sektörü toplam dönem net karı 2019'da yüzde 7.3 oldu!


Geri Dön