28 / 03 / 2024

İnşaat sektörü yoluna devam ediyor!

İnşaat sektörü yoluna devam ediyor!

Milat Gazetesi köşe yazarı Gözde Altıntaş, Mayıs ayı “Hazır Beton Endeksi” raporunu baz alarak inşaat sektörünü yorumladı. İşte Altıntaş'ın o yazısı..



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Mayıs Ayı Raporu'nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, Mayıs ayında 100,77 değerine gerileyerek Nisan ayına göre yüzde 0,3 oranında düşüş gösterdi.


Son 3 aydır Faaliyet Endeksi'nin 100 değerinin üzerinde tutunması, hazır beton sektöründe hareketliliğin devam ettiğine işaret etti. Güven Endeksi'nin 100 değerine oldukça yakın olmasına rağmen halen eşik değerini aşamamış olması, hazır betondaki hareketliliğin halen istenilen seviyeye ulaşmadığını ortaya koydu.


Mayıs ayında Faaliyet Endeksi'ndeki yüzde 0,1 oranındaki minimal azalış, Nisan ayındaki faaliyetin Mayıs ayında da aynı şekilde devam ettiğine işaret etti. Ankete katılan firmaların %53'ü Mayıs ayında satışlarının artmış olduğunu belirtirken, yüzde 39'u satışlarında geçen aya kıyasla bir değişme olmadığını ifade etti.


Satışlarının azaldığını söyleyenlerin oranı önceki ay yüzde 19 iken Mayıs ayında yüzde 8 ile sınırlı kaldı. Bu değerler sektördeki üretimin artmış olduğunu gösteriyor. Ankete katılım gerçekleştiren üreticilerin yüzde 50'sinin “kayıtlı siparişlerin arttığını söylemesi” Haziran ayında yükselişin devam edeceğini gösterdi.


Mayıs ayında Hazır Beton Güven Endeksi'nde önemli bir gelişme yaşanmadı. Güven Endeksi'nin değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin halen sınırlı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların yüzde 72'si yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtti. Yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı Nisan ayında yüzde 16 iken mayıs ayında yüzde 25 olarak gerçekleşti. İstihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.


Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 oranında azaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı Nisan ayında yüzde 62 iken mayıs ayında bu oran yüzde 51 olarak gerçekleşti. Anket katılımcılarının yüzde 11'i ise satışların azalacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde artış beklentisi ağır basmakla birlikte artış bekleyenlerin oranının Mayıs ayında, Nisan ayına kıyasla azalması dikkat çekti.


Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 101,06 seviyesinden 100,77'ye gerileyerek Mayıs ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,3 düşüş gösterdi.


Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2017 yılı Mayıs ayı raporu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Güven Endeksi hariç diğer 3 endeks, Mayıs ayında 100 değeri üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayında en yüksek değer, Faaliyet Endeksi'nde ortaya çıktı. Son 3 aydır Faaliyet Endeksi'nin 100 değerinin üzerinde tutunması, hazır beton sektöründe hareketliliğin devam ettiğine işaret etti. Hem mevsimsel olarak hem de referandum sonrasında inşaat faaliyetlerinin hızlanması, inşaat ve hazır beton sektöründeki firmaların Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin tam olduğuna işaret etti.”



Milat Gazetesi





Geri Dön