18 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe 2021 rotası ne olmalı?

İnşaat sektöründe 2021 rotası ne olmalı?

İnşaat sektöründeki pazar yeri olan Workindo’nun CEO’su Erhan Kocabaş, inşaat sektörüne ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı.



İnşaat sektöründeki pazar yeri olan Workindo’nun CEO’su Erhan Kocabaş, inşaat sektörüne ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı.

2019 yılının bitmesine yakın başlayan ve 2020'de bütün dünyayı ve sektörleri etkileyen ve hala devam eden Kovid-19 salgını, ekonomik dengeleri de olumsuz etkilerken kimi sektörler olumlu kimi sektörler için de olumsuz etkiler yarattı.  İnşaat sektörü, birçok farkı iş alanını bir arada barındırıyor. Sektör, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilendi. 

İnşaat sektöründe 2021 rotası ne olmalı?

İnşaat sektörü, 2020'yi yüzde 4 küçülmeyle kapatırken, bu küçülmeyle doğru orantılı şekilde global kriz refleksinin de etkileriyle ev satış rakamları yüzde 48 gerilemişti. Talepte yaşanan bu gerileme ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artışla cirolar da düştü. Sektör temsilcileri, sektörün 2021'e girerken 2020'ye göre iyi başladığına dikkat çekerken, yine de temkinli davranılması gerektiğine vurgu yapıyor. 

İnşaat sektöründe 2021 rotası ne olmalı?

Hızlı Aşılama 

Aşılanma sayısının artmasıyla yaşanacak dünyadaki toparlanma sürecinin Türkiye'ye de pozitif yansıyacağını dile getiren Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, “2021 ilk çeyreğine baktığımızda baz etkisi dolayısıyla istihdam ve satışlarda artış yaşandığını fakat bunun 2020 yılının çok daha zor geçmesinden kaynaklı olduğunu görüyoruz. 2021 yılını belirleyici iki unsur, aşılamanın başarısıyla pandemide yaşanacak azalma ve ekonomik istikrar olacak.” açıklamasında bulundu. 

Dengeli Kur Politikası

Erhan Kocabaş, bunun yanı sıra ekonomide yapılacak istikrarlı adımlarla meydana gelecek kur dengesinin inşaat sektörüne iyi geleceğini ifade etti ve şunları söyledi:

“İnşaat sektöründe özellikle düşük faiz kısa vadede satışlara iyi gelse de orta ve uzun vadede ekonomik istikrar ile kur stabilizasyonu çok büyük önem arz ediyor. Bir konut başlangıcı yaparken maliyet hesabını tahmini kur üzerinden yapıyorsunuz. Kurdaki istikrarsızlık ve belirsizlikler özellikle kredili projelerde ve kar marjının düşük olduğu taşeron işlerinde sektördeki riski artırıyor.”

İnşaat sektöründe 2021 rotası ne olmalı?

Döviz Getirecek Yurt Dışı Projeler

2021 için taşeron, müteahhitlik ve inşaat sektöründekilere dikkatlerini yurt dışındaki projelerine çevirmelerini tavsiye eden Erhan Kocabaş, konuşmasını şu şekilde bitirdi: 

“Özellikle ülkemize döviz kazandıracak projelerin bu süreçte önemi büyük. Yurt dışı piyasası pandemiye rağmen çok hareketli, Ukrayna inşaat ve altyapı projeleri için 5 yılda harcamak üzere 25 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladı. Hali hazırda birçok Türk firması bu pazarda faaliyet gösteriyor.

Yine Rusya pazarı oldukça hareketli, Ortadoğu’da terör sonrası yeniden yapılanma faaliyetleri yoğun şekilde devam ediyor. Özellikle Musul'un yenilenmesi için binlerce konutluk projeler yapılıyor ve Türk firmaları aktif olarak bu projelerde yer alabilir. Her şeye rağmen 2021'e umutla bakıyoruz ve aşılamanın artmasıyla vaka sayılarının azalmasını ümit ediyoruz.”

İnşaatta gelecek 30 yılın konusu: Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm!


Geri Dön