28 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe iş gücü maliyet endeksi yüzde 3,2!

İnşaat sektöründe iş gücü maliyet endeksi yüzde 3,2!

TÜRKİYE İstatistik Kurumu 2014'ün ilk çeyreğine ilişkin "İşgücü Maliyeti Endeksi" ni açıkladı. İşgücü Maliyeti Endeksi, sanayi sektöründe yüzde 3,5, inşaat sektöründe yüzde 3,2 ve hizmet sektöründe yüzde 3,2 arttı...



TÜRKİYE İstatistik Kurumu 2014'ün ilk çeyreğine ilişkin "İşgücü Maliyeti Endeksi" ni açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın ilk çeyreğinde, yüzde 3,3 artış gösterdi. İşgücü Maliyeti Endeksi, sanayi sektöründe yüzde 3,5, inşaat sektöründe yüzde 3,2 ve hizmet sektöründe yüzde 3,2 arttı. 


Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,7 yükseldi. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe yüzde 3,3, inşaat sektöründe vaizde 2,9 ve hizmet sektöründe yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış yüzde 11,1 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe gerçekleşti. İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 arttı. Endeks değerleri; sanayi sektöründe yüzde 3,2, inşaat sektöründe yüzde 3,5 artarken, hizmet sektöründe yüzde 1,9 geriledi. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde bir önceki çeyreğe göre en büyük değişim yüzde 24,6 azalış ile ulaştırma ve depolama sektöründe gerçekleşti. 



Doküz Sütun 


Geri Dön