25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe teşvik! 1 Ocak'ta başlıyor!

İnşaat sektöründe teşvik! 1 Ocak'ta başlıyor!

2015 yılında çıkarılan yasa ile inşaat sektöründe binlerce işçi çalıştıran işyerlerine, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması halinde teşvik verilmesi öngörüldü. Aradan 3 yıl geçti. Yeni teşvik 2019 yılında başlıyor.



2015 yılında çıkarılan yasa kapsamında inşaat sektöründe işçi çalıştıran işyerlerine, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması halinde teşvik verilmesi planlanıyordu. Aradan 3 yıl geçmesiyle yeni teşvik 1 Ocak'ta başlıyor. 

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın haberine göre, 2019 başından itibaren, 57 bin işyeri yeni teşvikten yararlanmaya başlayacak. Yeni teşvik ile işverenlerin çalışanları adına ödediği primin bir kısmını devlet tarafından ödenecek.

İş kazaları azalacak

2015 yılında çıkartılan yasa ile inşaat sektöründe iş kazalarının azaltması hedefleniyor. İşyerlerinde; ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması halinde teşvik verilmesi öngörüldü. Yine yasa ile bu işyerlerine süre de tanındı.

80 sektörü etkiliyor

Teşvikten yararlanabilmek için 1 Ocak 2016-31 Aralık 2018 tarihleri arasında 3 yıllık sürede ölüm veya sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası yaşanmamış olması gerekiyor. Yeni uygulamadan başta madencilik, tekstil, inşaat, otomobil, petrol olmak üzere; kimya, demir-çelik, çimento, denizcilik, boya, enerji gibi 80 yakın sektörde faaliyet gösteren işyerleri faydalanacak.

Teşvik miktarı ne kadar olacak?

İşverenden, çalışanları için prime esas kazanç üzerinden yüzde 3 oranında işsizlik sigortası fonu kesiliyor. Bunun yüzde 2’si işverene, yüzde 1’i de işçiye ait. 2019 başından itibaren teşvikten yararlanacak işyerlerinden yüzde 1 oranında kesinti yapılacak. Daha açık bir anlatımla, işverenin yüzde 2 olan işsizlik sigortası fonu kesintisi yüzde 1’e düşecek. Bu şekilde, işyerinden işçi katkısı da dahil toplam yüzde 2 oranında kesinti yapılacak. Bu da asgari ücretli çalıştıran bir işyeri için işçi başına işverene, 20.3 liralık destek anlamına geliyor. İşçinin aldığı ücrete göre teşvik miktarı 150 liraya kadar da çıkacak.

Destek 3 yıl sürecek

Teşvik süresi 3 yılda iş kazası yaşanmamış işyerleri için geçerli olacak. 2019 başından itibaren 3 yıl boyunca, yüzde 1’lik prim desteğinden yararlanabilecek. 2021 yılı sonuna kadar işsizlik sigortası priminin yüzde 1’ini ödemeyecek. Kaza yaşanmadığı müddetçe de teşvik devam edecek.
 


Geri Dön