29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe yeni trend modüler yapılar!

İnşaat sektöründe yeni trend modüler yapılar!

Modern bir inşaat yöntemi ve teknolojiyle evirilmiş sürdürülebilir ve yenilikçi bir yapım metodu olan modüler Dorçe Prefabrik tarafından yerel ve uluslararası projelerinde başarıyla hayata geçiriliyor. 



Prefabrik modüler çelik yapılar konusunda üretim, ihracat, uluslararası mühendislik ve müteahhitlik faaliyetleriyle, Türkiye’nin global markalarından biri olan Dorçe Prefabrik yerel ve uluslararası projelerde başarılı modüler yapılar inşa ediyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; modüler binalar bir veya daha fazla prefabrik modüllerin bir araya gelmesiyle meydana gelirken projelerde geçici yapılar olarak da kullanıldığı için herhangi bir temel olmadan da kurulup, kolayca sökülüp, başka bir yere taşınabiliyor. Her türlü iklim koşullarına uygun olarak tasarlanan bu yapılar yangın, sıhhi tesisat, ısıtma ve havalandırma sistemi ve elektrik ekipmanlarına kadar tüm ihtiyaçları karşılayabiliyor.

İnşaat sektöründe yeni trend modüler yapılar!

Prefabrik modüler bina, bir binanın yaygın olarak saha dışında inşa edilen alışılmışın dışında inşaat şantiyelerinde kullanılan malzemelerin, kodların ve standartların aynıları veya benzerleri kullanılarak üretilen ancak geleneksel yapılara oranla yaklaşık iki kat daha hızlı üretilerek inşa edilmesiyle ön plana çıkıyor. Modüler binalar, sahada inşa edilen en zorlu geleneksel yapılarla aynı tasarım konseptini ve teknik performansı karşılarken gelişmiş ülkelerdeki inşaat sektörü bu teknolojiyi tercih etmeye başladı.

İnşaat sektöründe yeni trend modüler yapılar!

Modüler yapılar, son yılların en yükselen trendleri arasında yer almayı başarıyor

Temel kullanılmadan inşa edilen modüler yapılar 3-4 kata kadar, hem geçici hem kalıcı olarak inşa edilebilir. Bu yapılar görünüş olarak da komplike yapılardan farksız olduğu için inşaat sektöründe yükselen trendler arasında yerini aldı. Günümüzde modüler yapılar, yalnızca hazır kutu odalar veya diğer hacimsel yapı elemanlarından oluşan bir binanın monte edilmesine değil, aynı anda fabrikada üretilen daha mikro yapısal elemanlarına da dayanıyor. 

Modülerleştirmenin avantajları hakkında da bilgi verilen aktarılan açıklamada konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Yapısal olarak modüler binalar genellikle farklı metotlarla inşa edilen yapılardan daha güçlü ve dayanıklı yapılardır çünkü her modül şantiyeye ve şantiyedeki vinç kurulumuna, bazen de çok sert ve zorlu nakliye koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmaktadır. Birleştirilen ve birbirine sabitlenen modüller, prefabrik duvarlara, zeminlere ve çatılara, nihayet tüm binalara dönüştürülür ve ana yapı da tıpkı onları oluşturan modüller kadar dayanıklı ve güvenilirdir.

Yerinde olmayan inşaat, inşaat sürecinin daha kaliteli bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Üretim tesislerine teslim edilen malzemeler, nem ve diğer olumsuz hava koşullarından zararın önüne geçmesi veya bozulmasını önlemek için depolarda ve hangarlarda güvenli ve emniyetli bir şekilde depolanır. Üretim tesisleri, her aşamada yüksek kaliteli modern inşaatı teşvik eden sıkı kalite kontrol programlarını uygular.

İnşaat sektöründe yeni trend modüler yapılar!

Kalite kontrol süreçlerini yönetmeye ve inşaat sürelerini kısaltmaya ek olarak, modüler yapıların sunduğu birçok farklı avantajı bulunmaktadır. Üretim ve inşaat faaliyetlerinin fabrika ortamında yürütülmesi, şantiyelerdeki kaza olasılığını önemli ölçüde azaltır, sahaya erişim yollarındaki araç trafiğini azaltır."

İnşaat süresinin yüzde 30-50 azaltılmasına olanak sağlanıyor

Modüler inşaat yapım metodu, inşaat süresinin yüzde 30-50 oranında azaltılmasına katkı sağlıyor ve günümüzün zor piyasa koşullarında alternatif ve etkili bir çözüm sunmuş oluyor. Günümüzde modüler inşaat, sadece bir bina türü değil, modern bir inşaat yöntemi ve teknolojiyle evrilen sürdürülebilir ve yenilikçi bir yapım metodu olarak ön plana çıkarken, modüler yapıların yüzde 60-90'ı fabrika ortamında tamamlanıyor. Hazır olduktan sonra şantiyeye gönderilip, montajı yapılırken, bina ve çatı kaplama gibi işlemler, iç dekorasyon, asansör montajı gibi işlemler de sahada yapılıyor.

Geleneksel yapılardan ayırt etmek neredeyse mümkün olmuyor

Firmadan aktarılan bilgiye göre; okul, hastane, AVM, otel gibi meskenler için tamamlanmış modüler binaların çoğu, bina sakinleri tarafından hangi yöntemle inşa edildiğini tahmin edilmiyor. Dorçe Prefabrik de Türkiye'de prefabrik modüler yapı sektörünün öncü ve ilk kurulan şirketlerinden birisi olarak hem müteahhitlik hizmetleri hem de prefabrik modüler yapım teknolojisi ile dünyanın farklı bölgelerinde hastane, okul, işçi yaşam şehirleri, yurt, askeri kamplar projelerini modern inşaat yöntemleri kapsamında tamamlamaya devam ediyor.

Dorçe'den modüler yapı sistemleriyle pratik bina çözümleri! 


Geri Dön