25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe yeşil bina dönüşümü!

İnşaat sektöründe yeşil bina dönüşümü!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, artık yeşil sertifikalı, doğayla uyumlu yapı sınıfının sayısını artırmak, vatandaşın yeni jenerasyona göre yaşam ihtiyacına uygun konut planlamaları gerçekleştirmek, kentsel dönüşümü ruhu olan şehirlere entegre etmek gerektiğine dikkat çekti.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Antalya Kundu tesisler bölgesinde "Büyük ve Güçlü Türkiye'nin İnşası için Çalışıyoruz" başlığıyla inşaat sektörünün mevcut problemleri, talepleri ve sektörün 2022 yılından beklentilerinin masaya yatırıldığı "Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı" gerçekleştirildi. 

Anadolu Ajansı'ndan Ayşe Yıldız'ın haberine göre; İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, artık yeşil sertifikalı, doğayla uyumlu yapı sınıfını yükseltmek, vatandaşın yeni jenerasyona göre yaşam ihtiyacına uygun konut planlamaları hazırlamak, kentsel dönüşümü ruhu olan şehirlere entegre etmek gerektiğini belirtti.

İnşaat sektöründe yeşil bina dönüşümü!

Tellioğlu, çalıştay çerçevesinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, yapı sektörünün, işleri olmasının ötesinde deprem riski olan ülkede çürük yapı stoklarının ortadan kaldırılması için de önemli olduğunun altını çizdi.

Vatandaşın, hak ettiği ölçüde satın alma veya kiralama yöntemiyle konuta erişim olanaklarının önemli olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, "Son aylarda bu erişim gittikçe zorlaşmaktadır. Çalıştayımız, sadece sektör sorunlarımız değil, vatandaşın konuta erişimini değerlendirmek hem de afet kapsamındaki kentsel dönüşüm ve risklerin kaldırılması için de önemlidir" açıklamasında bulundu. 

Tellioğlu, inşaat sektörünün 250 alt sektörü, bu sektörlere bağlı yaklaşık 4 milyon insanı da üretim, istihdam ve katma değer kapsamında önemli derece ilgilendirdiğine vurgu yaptı. 

Çalıştayı önemsediklerini belrten Tellioğlu, şöyle konuştu:

"Üç önemli not aldık. Fahiş fiyat artışlarının sadece dövizle, enflasyonla, tedarikle, üretimle izah edilemeyen yönlerine bir an önce müdahale edilmesi gerekiyor. Stokçuluk yaparak, girdi maliyetinin üzerine kat kat fırsatçılığa dayalı fiyat artışlarının bir an önce kontrol altına alınması lazım. Başta inşaat temel ürünleri olan çimento, demir malzemeleri, cam, alüminyum gibi mamullerde girdi maliyetlerinin en az yüzde 50 ile yüzde 100 arasında fiyat artışı oldu."

İnşaat sektöründe yeşil bina dönüşümü!

Tellioğlu, "Artık yeşil sertifikalı, doğayla uyumlu yapı sınıfını artırmak, vatandaşın yeni jenerasyona göre yaşam ihtiyacına uygun konut planlamaları yapmak, kentsel dönüşümü daha modern, yaşanılabilir, ruhu olan şehirlere göre entegre etmek gerekiyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini, dünyada daha geniş, kapsamlı pazarlayabilmek gerekiyor" diye konuştu.

Tahir Tellioğlu, çalıştay sonunda raporlama gerçekleştirerek sonuç bildirgesi yayınlayacaklarını da dile getirdi. 

Müteahhitlerden fiyat farkı güncellemesi talebi!

Gayrimenkul sektöründe gündem 'yeşil bina'!

 


Geri Dön