29 / 03 / 2024

İnşaat sektörünü neler bekliyor?

İnşaat sektörünü neler bekliyor?

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ‘Nisan 2020 Sektör Raporu’ yayınlandı. Raporda, Covid-19'un inşaat malzemeleri sanayisine etkisi ve sektörü gelecekte nelerin beklediği değerlendirildi...



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen aylık sektör raporunu yayınladı. ‘Türkiye İMSAD Nisan 2020 Sektör Raporu’na göre; koronavirüs salgınının inşaat malzemeleri sanayisi üzerindeki olumsuz etkisi Nisan ayında daha belirgin oldu. Türkiye İMSAD üyeleri ile Nisan ayının ilk yarısında yapılan ve tüm alt sektörleri dahil eden 'Covid-19 Salgınının İnşaat Malzemeleri Sanayisine Etkisi' anketi sonuçlarına göre inşaat malzemesi sanayisinin yüzde 85’inin sipariş iptali ile karşılaştığı tespit edildi. Ankete göre iç pazarın yüzde 25,8’i yüksek oranda sipariş, iş, proje iptali meydana geldi. Siparişlerde iptal yaşamayan inşaat malzemeleri üreticilerinin oranı ise yüzde 14,5 olarak kaydedildi.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ‘Nisan 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitlere yer verildi: 

Covid-19 salgınından ilk etkilenen sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, mevcut işler seviyesi ile alınan yeni işler seviyeleri nisan ayında sert şekilde düştü. TÜİK inşaat sektörü güven endeksi 2020 yılına çok önemli bir artış ile başlamış sektörün güven endeksi yeni yılın ilk üç ayında 22,1 puan birden artmıştı. Ancak nisan ayında Covid-19 salgını etkisi ile TÜİK inşaat sektörü güven endeksinde çok sert bir gerileme yaşandı. Güven endeksi bir önceki aya göre 35,9 puan birden düştü. Güven endeksi son yıllardaki en düşük ikinci seviyesine indi.

Mevcut inşaat işleri seviyesi nisan ayında 36,4 puan düştü

İnşaat sektörü mevcut işler seviyesi kademeli ve istikrarlı bir artış eğilimine girmiş, yeni yılda da kış aylarındaki olumsuz mevsimsellik etkilerine rağmen artış yaşanmıştı. Fakat Nisan ayında mevcut işlerde koronavirüs salgını etkisi ile çok sert bir daralma oldu. TÜİK verilerine göre inşaat işleri mevcut seviyesi bir önceki aya göre 36,4 puan birden düştü. 

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi 26,9 puan geriledi

İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri 2020 yılı Ocak ayında 2018 kriz sonrası en yüksek seviyesini gördü. Fakat koronavirüs salgınının olumsuz etkileri sebebiyle yeni alınan iş siparişleri TÜİK verilerine göre Nisan ayında 26,9 puan düştü. Böylece yeni alınan iş siparişleri tarihin en düşük seviyesinde seyretti. Yeni alınan siparişler ve mevcut izolasyon şartları içinde sektördeki işlerde önemli bir durgunluk yaşanacağı tahmin ediliyor.

Talep yetersizliği faaliyetleri sınırladı

Koronavirüs salgını inşaat sektöründeki faaliyetleri sınırlayan faktörler meydana getirdi. Talep yetersizliği bunların başında yer alıyor. Son dönemde iyileşme gösteren talepte Nisan ayında sert bir bozulma oldu. Talep yetersizliği faktörünün yarattığı olumsuz etki 2019'da yaşanan talep durgunluğundaki seviyede görüldü. Talepteki toparlanmanın koronavirüs salgınının seyrine bağlı olduğu belirtiliyor. 

İnşaat sektöründeki daralma malzeme siparişlerinde iptallere yol açtı

Koronavirüs salgınının inşaat malzemeleri sanayi üzerindeki etkisi Nisan ayında daha yoğun şekilde belli oldu. Tüm iktisadi faaliyetlerde olduğu gibi inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi de salgından giderek daha çok etkilendi. Yurt içi ve yurt dışında hem mevcut siparişlerde iptaller yaşandı hem de yeni siparişlerde sert düşüşler meydana geldi. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki iptaller inşaat malzemeleri sanayisinde yarı mamul ve nihai mamul stok birikimine sebep oldu. İlave stoklar sanayi üzerine yeni stok finansmanı maliyetini de yükledi.

İnşaat malzemeleri sanayisinin yüzde 85’i sipariş iptalleri ile karşılaştı

Türkiye İMSAD üyeleri ile Nisan ayının ilk yarısında yapılan ve inşaat malzemeleri sanayisinin tüm alt sektörlerini dahil eden 'Covid-19 Salgınının İnşaat Malzemeleri Sanayisine Etkisi' anketinde önemli bulgular oluştu. Buna göre iç pazarın yüzde 25,8’i yüksek oranında sipariş, iş, proje iptalleri meydana geldi. Sipariş iptali yaşamayan üreticilerin oranı yüzde 14,5 olarak kaydedildi. Sanayinin yaklaşık yüzde 85’i sipariş iptalleri karşı karşıya geldi. Yurtdışı tarafında ise daha yüksek oranda sipariş, iş ve proje iptalleri meydana geldi. Sanayinin yüzde 46,8’i yurtdışından yüksek iptaller ile karşılaştı.

Covid-19, 2020 yılı satış bütçelerini olumsuz etkileyecek

Ankete göre koronavirüs salgını inşaat malzemeleri sanayisinde 2020 yılı satış bütçelerinde olumsuz etkilere sebep olacak. Sanayicilerin yüzde 56,5’i 2020'de koronavirüs sebebiyle satış bütçelerinin yüzde 20 ve üzerinde daralabileceğini tahmin ediyor. Yüzde 30,6’sı salgın sebebiyle 2020 yılı satış bütçelerinde yüzde 10-20 arasında düşüş yaşanacağını öngörüyor. Yüzde 12,9’u ise 2020 yılı satış bütçelerinin yüzde 10’a kadar düşeceği beklentisi içinde. Salgının, 2020 yılı satış bütçesi üzerinde etkisi olmayacağını düşünen ise bulunmuyor.

İnşaat malzemeleri sanayisi iyileşme için yaz aylarını bekliyor

Nisan ayında online olarak düzenlenen “COVID-10/EKONOMİ-20” başlıklı Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları’nda ise katılımcılarla interaktif olarak yapılan ankete göre; inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetlerinde toparlanma koronavirüs salgını ile mücadelede alınacak sonuçlara bağlı olacak. Bu kapsamda inşaat malzemeleri sanayisinin paydaşları salgının kontrol altına alınarak günlük vaka sayılarındaki düşüşün yaz aylarında yaşanacağını öngörüyor.

İhracat pazarlarında ciddi ölçüde küçülme bekleniyor

Dünya ekonomisinde 2020 yılında yüzde 4,2’lik küçülme bekleniyor ve bu daralma bölgeler itibarıyla değişiklikler gösteriyor. Türkiye’nin en önemli inşaat malzemeleri ihracat pazarlarında yüksek daralmalar meydana geliyor. Gelişmiş ülkelerde daralma beklentisi yüzde 6,1, Euro bölgesinde yüzde 7,5, AB-27’de ise yüzde 7,1 seviyesinde. ABD’de yüzde 5,9, diğer gelişmiş ülkelerde ise yüzde 4,6 daralma beklentisi bulunuyor. Gelişen ülkelerde, Çin ve Hindistan dışarıda bırakıldığında 2020 yılında yüzde 3,2 daralma tahmin ediliyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin 2020 yılında yüzde 3,3 küçüleceği tahmin ediliyor. Sahra Afrika ülkelerinin de uzun yıllar sonra 2020 yılında yüzde 1,6 küçülmesi öngörülüyor. 

Koronavirüsün inşaat malzemeleri sektörüne etkileri!

İnşaat malzemeleri sanayisine koronavirüs etkisi!


Geri Dön