28 / 03 / 2024

İnşaat sektörünün 40 yaş altı en güçlü 8 CEO'su!

İnşaat sektörünün 40 yaş altı en güçlü 8 CEO'su!

Ekonomist Dergisi, Türkiye'nin 40 yaş altı en güçlü 40 CEO'sunu listeledi. Listede inşaat sektörünün genç ve güçlü patronları da yerini aldı...



Genç yöneticilerin iş dünyasındaki yükselişi sürüyor. Birçoğu kariyer basamaklarına öğrencilik yıllarında atılan ve bugün şirketlerin tepe noktası CEO'luk koltuğunda oturan genç yöneticiler; dijitalleşmenin getirdiği hızla başarı hikayesi yazmaya devam ediyorlar. Üstelik e-ticaretten gayrimenkule, tekstilden gıda sektörüne kadar pek çok alanda CEO'luk koltuğuna oturan genç yöneticilerin yaş ortalaması da düşüyor. En büyük bin şirketin yaklaşık yüzde 30'unda 25-35 yaş aralığında en az bir yönetici bulunuyor. Ekonomist olarak yaptığımız 40 yaş altı 40 CEO araştırması da bu eğilimi doğruluyor. 40 genç CEO'nun sıralandığı listemizde 19 yönetici 35 yaşın altında. Yaş ortalamasının 34,7 olduğu listedeki 40 isim yaklaşık 30 milyar TL'lik ciroyu yönetiyor.

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre, ABD'de tohumları atılan ve dünya genelinde yayılan dijital dönüşüm rüzgârını tetikleyen dalga, Türk iş dünyasında da yönetim kadrosunu gençleştirmeye devam ediyor.

Teknolojik gelişmelerin hızı, değişen yaşam tarzları, Y kuşağının farklılaşan ihtiyaçları, kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet ihtiyacındaki artış iş dünyasında genç CEO'ların kendilerine daha fazla yer açmalarına kapı aralıyor. Bu etkiyle e-ticaret girişimleri bir yana perakendeden gayrimenkule, tekstilden gıda sektörüne kadar pek çok alanda CEO'luk koltuğunu yeni nesil kuşaklara emanet eden şirketlerin sayısı artıyor.

YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜYOR

Sadece aile şirketleri değil, girişimciler ve profesyonel yöneticilerin de iş hayatında tırmandıkları en tepe koltuklarda yaş ortalaması hızla düşüyor. Genç Yönetici ve iş Adamları Derneği'nin (GYİAD) paylaştığı bilgiye göre yaş ortalaması 40'ın da altına iniyor. GYİAD'ın verdiği bilgiye göre, en büyük bin şirketin yaklaşık yüzde 30'unda 25-35 yaş aralığında en az bir yönetici bulunuyor.

Ekonomist olarak yaptığımız 40 yaş altı 40 CEO araştırması da bu eğilimi doğruluyor. En son 2016 yılında yayımladığımız listemizde 16 isim 35 yaşın altındayken, bu yılki listemizde 19 yönetici 35 yaşın altında. Yine listedeki 40 ismin ortalama yaşı 34,7 ve yönettikleri ciro ise 2017 yılı rakamlarına göre 29,9 milyar TL. Bu gençlerin şirketlerinde ise yaklaşık 83 bin personel çalışıyor. Yaptığımız listede son iki yıl içinde yaşanan değişim, gençlik rüzgarının güçlü esmeye ve yaş ortalamasının düşmeye devam edeceğini gösteriyor.

YENİ GİRİŞİMLER GELİYOR

Son listede önceki listeye göre önemli değişimlerin yaşandığı da görülüyor. Bir önceki araştırmaya göre listenin yarısındaki isimler yenilendi. Kimi yaş haddinden, kimi de görev değişikliği nedeniyle listemizin dışında kaldı. Dikkat çekici bir gelişme ise yeni girişimler ve e-ticaret alanında yaşanıyor. Başarılarını kanıtlamaya başlayan bu isimlerden bazıları listemizde yerini aldı. Birçoğu ciro paylaşmadığı için listemize giremezken, ciro paylaşan isimler ise her ne kadar bugün son sıralarda yer alsalar da önümüzdeki dönem yukarı basamakların güçlü adayları olarak öne çıkıyorlar.

İLK SIRA ENKA'NIN

Erken yaşta iş hayatına atılmak genç yöneticiler için büyük bir avantaj olarak öne çıkıyor. Listemizin ilk sırasında yer alan Enka icra Kurulu Başkanı Mehmet Tara'nın 10 milyar TL'lik bir devin kaptanlığını beş yıldır başarıyla sürdürüyor olmasının altında da erken işe atılmasının önemli payı var. Henüz 34 yaşında olan Tara, 30 bin kişilik bir ekibi yönetiyor. Suudi Arabistan'a henüz üç aylıkken ailecek gittiklerini ve uzunca bir süre orada kaldıklarını anlatan Tara, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Hem yurtiçi hem de yurtdışı projeler için yapılan seyahatlere çocukluktan beri katılmışımdır. Aynı şekilde oğlum da doğar doğmaz Moskova'ya geldi ve bir yıldan fazla orada kaldı. Şimdi de zaman zaman benimle şantiyelere geliyor. Bu gerçekten insana bazı şeyleri daha erken yaşta düşünmeyi ve zamanla pişmesi gereken konuları erken yaşta içseIIeştirmeyi sağlıyor."

YAZ TATİLLERİNDE ÇALIŞTI

Çocuk yaşta iş hayatına atılan ve bugün 35 yaşında olan Kazım Köseoğlu da bu deneyimin önemine işaret ediyor. Şevket Sabancı'nın torunu ve Esas Gayrimenkul'ün CEO'su olan Kazım Köseoğlu'nun kariyer yolculuğu öğrencilik yıllarında başladı. Lise üçüncü sınıfta iken yaz tatilinde City Farm'ın deposunda çalışan Köseoğlu, bir yaz tatilinde ise Metrocity'deki Teknosa'nın satış katında görev yaptı. Bunların kendisine önemli katkısı olduğunu aktaran Köseoğlu, genç yönetici olmanın avantajlarını şöyle anlatıyor: "Yeniliklere açık olmak, dinamik ve heyecanlı, teknolojiye yatkın olmak ve değişimlere kolay uyum sağlayabilmek önemli avantajlar. Genç ekip ile çalışıyorsanız empati kurabilme yeteneğine ve tüm bu belirttiğim özelliklerle beraber daha iyi yönetim becerisine sahip olursunuz. Dezavantajları ise bazen hızlı karar almak olabiliyor."

BAŞARIDA EKİP ÇALIŞMASI ÖNEMLİ

Gayrimenkul sektöründe markalaşmanın önemli isimlerinden Nef CEO'su Erden Timur ise listemizde hızlı yükselenlerden. Gayrimenkul sektörünün son dönemde yaşadığı zorlukları aşıp cirosunu 1,5 milyar TL'ye taşıyan Timur, 2010 yılında kendi girişimleriyle kurduğu Nef'i patentli işlerle büyüttü. Şimdilerde New York, Londra ve Berlin gibi şehirlerde projeler geliştirmeye hazırlanan Timur, başarıda ekip çalışmasına inanıyor.

TÜRKİYE'NİN 40 YAŞ ALTI EN GÜÇLÜ 40 CEO'SU LİSTESİNDEKİ 
İNŞAAT SEKTÖRÜ LİDERLERİ

1- Mehmet Tara / Enka İcra Kurulu Başkanı
Yaş: 34 
Ciro: 10.500 milyon TL
İstihdam: 30.000 kişi

4- Kazım Köseoğlu/ Esas Holding Gayrimenkul CEO'su
Yaş: 35
Ciro: 1.500 milyon TL
İstihdam: 3.000 kişi

5- Erden Timur / NEF CEO'su
Yaş: 35
Ciro: 1.500 milyon TL
İstihdam: 413 kişi

6- Akın Karali / Metal Yapı Konut Genel Müdürü
Yaş: 36
Ciro: 1.500 milyon TL
İstihdam: 19.000 kişi

18- Mehmet Babacan / Babacan Holding CEO'su
Yaş: 37
Ciro: 320 milyon TL
İstihdam: 2.200 kişi

20- B. Çağdaş Çağlar / Çağdaş Holding CEO'su
Yaş: 39 
Ciro: 250
İstihdam: 700 kişi

24- Mert Kutlu / Lens Yapı Grup CEO'su
Yaş: 30
Ciro: 200 milyon TL
İstihdam: 500 kişi

30- Polat Gülman / Gülman Grup CEO'su
Yaş: 38 
Ciro: 80 milyon TL
İstihdam: 150 kişi


2016 yılı Türkiye'nin 40 yaş altı en güçlü 40 CEO'su listesi!

 


Geri Dön