19 / 03 / 2024

İnşaat sektörünün 40 yaş altı en güçlü 8 CEO'su!

İnşaat sektörünün 40 yaş altı en güçlü 8 CEO'su!

Ekonomist Dergisi, Türkiye'nin 40 yaş altı en güçlü 40 CEO'sunu açıkladı. Listede inşaat sektörünün genç ve güçlü patronları da yer aldı...



Genç liderler iş dünyasındaki yükselişlerini sürdürüyor. Üstelik ekonominin içinde olduğu zorluklara rağmen yönettikleri şirketlerin cirolarını artırarak yola devam ediyorlar. Ekonomist'te yer alan habere göre, birçoğu kariyer basamaklarına öğrencilik yıllarında atılan ve bugün şirketlerin CEO'luk görevini üstlenen genç yöneticilerin yükselişinde şüphesiz teknolojik gelişim etkili. E-ticaretten gayrimenkule, gıdadan perakende sektörüne kadar pek çok alanda CEO'luk koltuğuna oturan genç yöneticiler iş dünyasındaki dijitalleşmeyle ağırlıklarını artırıyorlar, iş dünyasında dijitalleşmenin getirdiği hızla gençleşen yönetim kadrosu, kariyer yolculuğunun ilk basamaklarını çıkmaya başlayan Z kuşağını yönetmek üzere de bir hazırlık olarak düşünülebilir.


KADIN SAYISI ARTTI


Ekonomist dergisinin 40 yaş altı 40 CEO'yu sıraladığı araştırmasımım bu yılki sonuçları da iş dünyasında güçlenen gençlik rüzgarını gözler önüne seriyor. Araştırmada yer alan yöneticilerin yarısı 35 yaş ve altında. Yönettikleri ciro ise geçen yıl 30 milyar TL iken bu yıl 52 milyar TL'ye ulaştı. Başında oldukları şirketlerde toplamda 69 bin kişiyi yöneten genç CEO'lar içinde kadın yöneticilerin sayısı da artıyor. Geçen yıl altı olan kadın CEO sayısı bu yıl yediye çıktı. Her ne kadar yetersiz olsa da kadın yönetici sayısındaki bu artış geleceğe dair umut veriyor. Listede dikkat çekici bir gelişme ise yeni girişimler ve e-ticaret alanında yaşanıyor. Bunların bazıları cirolarını paylaşmadığı için listemize giremezken, cirolarını paylaşan isimler ise çıkış hikayeleriyle etkileyici bir başarıya imza atıyorlar.


AİLE ŞİRKETLERİ DİNAMİZMİ SEÇTİ 

Genç yöneticilerin önemli bir kısmı aile şirketine veya kendi girişimlerine kaptanlık ediyor. Listemiz Türkiye'deki aile şirketlerinin gençliğin dinamizminden daha çok yararlanmak istediğini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Listemizin ilk sırasında yer alan Mehmet Tara, bunun en iyi örneklerden biri. Mehmet Tara, yaklaşık 14 milyar TL cirolu Enka'nın altı yıldır icra kurulu başkanlığını yürütüyor. Henüz 35 yaşında olan Tara, 30 bin kişilik bir ekibi yönetiyor. Dedesi Şarık Tara ve babası Sinan Tara gibi genç yaşta sorumluluk alarak büyük işlere imza atmaya devam eden Mehmet Tara, çocukluğundan beri şantiyeleri geziyor. Başarıda ve işi içselleştirmesinde çocukluğundan beri büyükleriyle yaptığı iş seyahatlerinin önemli bir payı olduğunu düşünüyor. Kendisi gibi oğlunu da şantiyelere götürüyor.

YAZ TATİLLERİNDE ÇALIŞTI

Kariyer yolculuğu çocuk yaşta başlayan bir isim de Kazım Köseoğlu. Yaz tatillerinde hep çalışan ve bugün 36 yaşında olan Kazım Köseoğlu, Şevket Sabancı'nın torunu ve Esas Gayrimenkul'ün CEO'su. Lise üçüncü sınıfta iken yaz tatilinde City Farm'ın deposunda çalışan Köseoğlu, yine bir yaz tatilinde Teknosa'nın satış temsilciğini yaptı. Buradaki deneyimlerinin önemine işaret eden Köseoğlu, yeniliklere açık olmanın, teknolojiye yatkın olmanın ve değişime kolay adapte olmanın büyük bir avantaj olduğunu söylüyor. Erken iş hayatına atılmasının erken yaşta yöneticiliği de getirdiğini anlatan Köseoğlu, bugün önemli bir kısmı yurt dışında olan 2,5 milyar dolar değerindeki gayrimenkul varlığını yönetiyor.


Kütahya'dan çıkan Güral Ailesi'nin temsilcisi Harika Güral ise ailesinden emanet aldığı markayı yurtdışında önemli bir noktaya taşıdı. 39 yaşında olan Harika Güral, bugün 60 ülkeye ihracat yapan Güral Porselen'i Türkiye'nin ilk bin ihracatçısı listesine taşımayı başardı. 621 milyon TL cirolu şirketin 66 milyon Euro ihracat geliri var ve Harika Güral bu rakamı daha da yukarılara taşımayı hedefliyor. Güral Porselen CEO'su Harika Güral, "Girişimci olmanın yaşı yoktur. Yeni fikirleri ve yeni iş yapma şekillerini denemekten korkmayın" diyor.

Son yıllarda sıkıntılı bir sürece giren gayrimenkul sektöründe yükselişini sürdüren Nef CEO'su Erden Timur ise 19 patente sahip şirketin başarısının insan odaklı olmasından kaynaklandığını söylüyor. Girişimci gençlerin mutlaka davaları olması gerektiğini ve sadece para için mücadele olmayacağım belirten Timur, işte gelen başarıyı şu sözlerle özetliyor: "Hepiniz genç yaşta milyonlar kazanmak isteyebilirsiniz ancak esas olan milyon kazanmayı amaç edinmeden, insanlara iyi çözümler sunmaktır. Odağınıza insanı alıp böyle düşündüğünüzde ancak o zaman hayal ettiğiniz milyonları kazanabilirsiniz."


Türkiye'nin 40 yaş altı en güçlü 40 CEO'su listesinde inşaat sektöründen de isimler var.

1-Mehmet Tara/Enka İcra Kurulu Başkanı 
Yaş: 35 
Ciro (milyon TL):13.978 
İstihdam:30.000

2-Erden Timur/NEF CEO'su
Yaş: 36 
Ciro (milyon TL): 1.750 
İstihdam: 323

3-Kazım Köseoğlu/Esas Holding CEO'su
Yaş: 36 
Ciro (milyon TL): 1.446 
İstihdam: 1.000  

4-Ozan Şener/Sera Grup CEO'su
Yaş: 36 Ciro (milyon TL): 725 
İstihdam: 2.500

5-Mert Kutlu/Lens Yapı Grup CEO'su
Yaş: 31 
Ciro (milyon TL): 600
İstihdam: 500

6-Mehmet Babacan/Babacan Holding CEO'su
Yaş: 38
Ciro (milyon TL): 300
İstihdam: 850

7-Egemen Döven/Reysaş GYO Genel Müdürü
Yaş: 34 
Ciro (milyon TL): 202
İstihdam: 6

8-Önder Yiğit/Yiğit Group CEO'su
Yaş: 35 
Ciro (milyon TL): 186
İstihdam: 423

5 ayda 4 inşaat şirketinin CEO'su değişti!


Geri Dön