19 / 04 / 2024

İnşaat yapım hızı azaldı, konut fiyatları arttı!

İnşaat yapım hızı azaldı, konut fiyatları arttı!

İnşaat ve Gayrimenkul Uzmanı İsmail Yazıcı ve Yapı Denetim firması yetkilisi Mimar Orhan Keleş, doların yükselmesinin inşaat sektörüne etkisini değerlendirdi. Yetkililer, inşaatların yapım hızının düşerken, konut fiyatlarının arttığını söyledi.



Malatya Yapı ve Dekorasyon Fuarı 3-7 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlendi. Fuara katılan İnşaat ve Gayrimenkul Uzmanı İsmail Yazıcı ve Yapı Denetim firması yetkilisi Mimar Orhan Keleş, doların gayrimenkul sektörüne etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Gayrimenkulde döviz kuru sabit kalacak

Malatya Son Söz Gazetesi'nden Hanife Sarının haberine göre, sektörü değerlendiren Yazıcı; “İnşaat sektöründe son yaşanan ekonomik krizle birlikte bir durgunluk var. İnşallah ülkenin bu ekonomik krizi atlatması ile birlikte gayrimenkul ve inşaat sektörü de bu krizi atlatacaktır. Malzeme fiyatlarında önemli ölçüde artış var. Ya bilerek yapıyorlar yâda bilmeyerek zam yapıyorlar. Malzemede yaşanan artış imalata, imalattan bize, bizden ise vatandaşa yansımakta. Geçen sen tonu bin 850 TL olan inşaat demiri bu sene 4 bin civarlarında. Bu nedenle tamamlanmış gayrimenkullerde alım 3-4 ay durgun vaziyette. Biz bu artan döviz kurlarının düşeceğine değil de sabit kalacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Konut fiyatları arttı

Yapı Denetim firması yetkilisi Mimar Orhan Keleş ise “Demir, çeliğe ek vergi getirilmesinden dolayı piyasadaki demir fiyatlarında artışlar meydana geldi. Artmasından dolayı da özellikle kaba yapıda çoğu müteahhit çalışmalarını durdurdu. Demir fiyatlarının artışından kaynaklı müteahhit önünü göremiyor. Bu nedenle de inşaatların yapım hızı düştü. İnce işçiliğe baktığımız zaman piyasa biraz daha rahat.  İlerleyen günlerde tahminimiz inşaat sektörünün önü açılacak. Sektörde beklenti bu yönde. Malzemede yaşanan fiyat artışından yapılan ürüne, inşaata yansıyacak. Bu nedenle de konut fiyatlarında da bir artma söz konusu olacak. Sektör bu nedenle doğrudan etkilenmekte” dedi.


Geri Dön