25 / 04 / 2024

İnşaatçılar, MB'nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!

İnşaatçılar, MB'nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!

Konutta yüksek faiz nedeniyle kredili satışlarda kan kaybı sürüyor. Martta kredili satışlar yüzde 14.3 düştü. İnşaat sektörü, Merkez Bankası’nın son faiz indiriminin bankalar tarafından uygulanmasını istiyor



Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulaması konut satışlarını vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kredili konut satışları 9 aydır düşüyor. Martta da bu düşüş trendi devam etti. İpotekli satışlar yüzde 14.3 azalarak 38 bin 322'ye geriledi. Piyasayı peşin ve diğer yöntemlerle yapılan satışlar ayakta tutuyor. Toplam konut satışları martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 117 bin 205'e çıktı. Toplam konut satışında şubata göre yaşanan artış yüzde 15.2 oldu.


SIRA BANKALARDA

13 ay sonra ilk faiz indirimini geçen ay yapan Merkez Bankası, yeni başkan Murat Çetinkaya'nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında da 50 baz puanlık indirime gitti. Merkez'in iki aydaki 75 baz puanlık indirimi ile, bankaların fonlama maliyeti de yüzde 8.71'e geriledi. Türkiye'ye para girişinin hızlandığı son dönemde, bankaların da Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği adımlara paralel olarak kredi faizlerinde indirime gitmesi bekleniyor. Bankalar, özellikle son bir yıldır konut kredisinde faizi yüzde 1.1-2 arasında tutuyor. İnşaatçılar, bankaların elini taşın altına sokmasını istiyor.


OLUMLU BİR GELİŞME

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının olumlu olduğunu belirten Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise "Bu gelişme bankaların aracılık maliyetinin düşmesi açısından çok olumludur. Bu nedenle diğer fon kaynaklarının maliyetinin ve buna bağlı olarak kredi faizlerinin olumlu yönde etkilenmesini bekleyebiliriz. Dikkat çekilmesi gereken diğer önemli husus, finansal aracılık işlemleri üzerindeki yüklerin azaltılmasının da kredi faizlerinde düşüşü daha da olumlu etkileyeceğidir" dedi.


Bankalar bankacılık yapsın


İnşaatçılar, MB nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!



Ömer Faruk Çelik/KONUTDER Başkanı

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sadece bankaları etkiliyor. Bu adımda kamu bankalarının elini taşın altına koyması lazım. Örneğin, Ziraat ve Halk Bankası'nın konut kredisi faizleri konusunda adım atması gerek. Sonra da özel sektör bu kararın peşinden gelsin. Bunlar olursa, piyasa da konut satışları da canlanır. Sektör satışları artırmak için kampanyalarla faizi sübvanse ediyor. Ancak artık bankaların bankacılık yapması gerekir.


Üretici artık faizi kaldıramaz



İnşaatçılar, MB nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!



Altan Elmas/ Sur Yapı Yön.Kurulu Başkanı

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin altına çok kısa sürede inmesi lazım. Bu noktada da öncülüğü kamu bankaları yapmalı. Konut satışı yapabilmek için biz üreticiler olarak faizi tüketiciye hissettirmeden bankalara ödüyoruz. Ama üreticinin de bunu fazla kaldıracağını sanmıyorum. Ayrıca bu faiz indirimi beklentisi nisanda piyasayı durdurdu. Bu ivmenin tekrar yükselmesi için kamu bankalarının öncülüğünde faiz indirimi şart.


Faiz indirimi satışı artırır



İnşaatçılar, MB nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!



H. İnanç Kabadayı/Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Sezonun da başlaması ile birlikte satışlarda yaşanan hareketlilik piyasa açısından oldukça olumlu sinyaller veriyor. Gayrimenkulün birincil yatırım aracı kabul edildiği ülkemizde, sektör istikrarına bağlı olarak talebin hala canlı olduğunu ve önümüzdeki aylarda da gayrimenkulde aynı istikrarın korunacağını düşünüyoruz. Bekleyen talebin harekete geçmesiyle birlikte satışlarda artacaktır. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'ler seviyesinin altına inmesiyle sektörün yatırımcıların gözdesi olmayı sürdüreceği görüşündeyiz.


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, konut kredisi faizinin yüzde 1 'in altına düşmesini beklediklerini, hele 0.60'lara gelirse sektörü uçuracağım söyledi. Nasır, İzmir'in yüzde 85'inin dönüşümü gerektiren konutlar olduğunu, alım gücünün zayıf olması ve kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle satışların durduğunu, faizlerdeki düşüşün inşaatla birlikte 200 sektörü hareketlendireceğini belirtti. 


Doğru hamle yapılması şart



İnşaatçılar, MB nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!



Ziya Yılmaz/DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Sektör son on yılda oldukça ciddi bir büyüme kaydetti. Doğru hamlelerin yapılmasıyla taşıdığı büyük potansiyel olağanüstü bir güce dönüşebilir. Nitekim son yıllarda yaşanan gayrimenkul hareketliliği, insanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha da cazip hale getirdi. Piyasa, 2016'da beklediğimiz ivmeyi yakalayacak gibi görünüyor. Bu anlamda faizde yaşanan aşağı yönlü trendin devam etmesi halinde konut satışlarında olumlu hareket devam edecektir.


% 1'in altına inmeli



İnşaatçılar, MB nin faiz indirimini bankaların uygulamasını istiyor!



Murat Kurum/Emlak Konut GYO Genel Müdürü

Bizim beklentimiz faiz indirimi yönünde. Tabii şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünüyoruz.


Sabah





Bu haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Merkez’in faiz indiriminin ardından gözler bankalara çevrildi. Konut kredisinde faizlerin yüzde 1’in altına inmesi bekleniyor. Beklenen indirimin hemen gerçekleşmesi halinde konut satışlarında bu yıl rekor kırılacak


Merkez Bankası’nın faiz indiriminin banka kredisi faizlerine de yansıyacağı konuşulurken, konut kredisi faizlerinin de yüzde 1’in altına ineceği beklentisi büyüyor. İlk olarak Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, çarşamba günü yakın vadede konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına ineceğini düşündüğünü söylemişti. Cuma günü de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, oran vermeseler de Merkez’in faiz indiriminin tüketici kredilerine yansıyacağını dile getirdiler. Geçmiş yılların konut satış verileri ve kredi faiz oranları incelendiğinde gayrimenkul sektörünün ve vatandaşın yakından takip ettiği konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi durumunda Türkiye genelinde konut satış rekorunun kırılması bekleniyor. 


1 MİLYON BARAJI 2013’TE AŞILMIŞTI 


Hatırlanacağı gibi konut satışları 1 milyon barajını 1 milyon 157 bin adet ile ilk kez 2013 yılında konut kredisi faizlerinin ortalama aylık 0.81’lere düştüğü dönemde kırdı. O yıl konut satışları düşük faizin etkisiyle 2012’ye göre yüzde 60 artış kaydetmişti. Sektörde ortalama aylık faizin yüzde 1.03 olduğu 2015 yılında ise 1 milyon 289 bin konut satışı gerçekleşti. 2016 yılının ilk üç ayında ise satılan konut sayısı 303 bin 464. Üstelik bu satışları, aylık ortalama faizin yüzde 1.19 gibi göreceli yüksek seyrettiği bir dönmede gerçekleşti. Yılın geri kalanında da satışların aynı hızla sürmesi halinde yıl toplamında 1 milyon 213 bin konut satışı gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmesi durumunda yıllık konut satışının 2015 yılındaki 1 milyon 289 bin rakamının çok çok üzerine çıkarak rekor kıracağı ifade ediliyor. 


Habertürk



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MERKEZ Bankası'nın faiz indirimi, inşaat sektörünün yanısna ev sahibi olmak isteyen orta gelirlilerde umut yarattı. Kredi faiz oranlannın düşmesi ev sahibi olmak isteyen orta gelir düzeyindekiler için önemli bir fırsat olacak. Şu anda en düşük oran veren bankada yüzde 1.13 olan konut kredisi faizlerinin yaz aylarında yüzde l'in altına düşmesi bekleniyor. İnşaat sektörü, "Yüzde 0.60 olursa şahlanırız" diyor. 


Sözcü




Haber Sabah Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kredi faiz oranlarının düşmesi ev sahibi olmak isteyen orta gelir düzeyindekiler için önemli bir fırsat. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, oranın yüzde 1 'in altına inmesini bekliyor.



Merkez Bankasının faiz indirimi, inşaat sektörünün yanısıra ev sahibi olmak isteyen orta gelirlilerde umut yarattı. Kredi faiz oranlarının düşmesi ev sahibi olmak isteyen orta gelir düzeyindekiler için önemli bir fırsat olacak. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, konut kredisi faizinin yüzde l'in altına düşmesini beklediklerini belirterek, şöyle konuştu: "2013 Nisan- Mayıs'ta inşaat sektörü tavandaydı. Yüzde 0.60 faiz oranıyla 60 ay vadeli konut kredisi veriliyordu. Ülke, 17-25 Aralık sürecinde zarar gördü. İnşaatta ivme düştü. Şu anda faiz oranı, 1.13'lerde. Bunun tek rakamlara düşmesi gerekiyor, 1'in altına düşmesini bekliyoruz, 0.60'lara gelirse uçurur. Kentsel Dönüşüm Yasası ile gecekondu bölgelerinde devletin karşıladığı yüzde 4'lük dilim de var. Bu da konut sahibi olacaklara büyük imkan tanıyacaktır."  İzmir  Müteahhitler Derneği Başkam İsmail Kahraman, İzmir'de arsa üretilemediğine dikkat çekerek, sektörün Menderes, Torbalı, Ayrancılar, diğer tarafta Harmandalı ve Aliağa bölgelerindeki boş imar adalarında yapılandığım söyledi. Kahraman, "Konut satışları İzmir'de Karşıyaka- Bayraklı hattında arttı. Karabağlar'da arsa üretirseniz orada da satış artar" dedi. 




Sabah Egeli


Geri Dön