20 / 04 / 2024

Gayrimenkul dünyası MB'nin faiz indirimini yorumladı!

Gayrimenkul dünyası MB'nin faiz indirimini yorumladı!

Merkez Bankası, gecelik borçlanma faizlerini yüzde 8,75'ten 8,50'ye indirdi. Gayrimenkul şirket yöneticileri konuyu değerlendirdi. İşte o haber...



Merkez Bankası, gecelik borçlanma faizlerini yüzde 8,75'ten 8,50'ye indirdi.Gayrimenkul şirket yöneticileri konuyu değerlendirdi. 



Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt:


Gayrimenkul dünyası MB nin faiz indirimini yorumladı!


“Üst üste gelen kampanyalar, gayrimenkul satışlarını artırır”


Merkez Bankası'nın ağustos gecelik borçlanma faizlerini yüzde 8,75'ten 8,50'ye indirmesini, piyasalara olan güveninin ve desteğinin bir göstergesi olarak yorumluyoruz. İnşaat sektörünü canlandırmak için son dönemde başlatılan kampanyalarla, bankaların faiz indirimleri ve hükümetimizin destekleriyle hem yatırımcılarının hem de konut alıcılarının yüzü güldü. Üst üste gelen bu iyi haberlerle gayrimenkul satışlarında artış bekliyoruz. Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı hem sektör hem de konut almak isteyenlerce beklenen bir durumdu. Beklentiler olumlu yönde gerçekleştiği için inşaat sektörünün bu durumdan olumlu yönde etkileneceğine kesin gözüyle bakıyoruz.



216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: 


Gayrimenkul dünyası MB nin faiz indirimini yorumladı!


Satış hızı daha da artar 


MerkezBankası'nın faizleri bu ay da indirmesi sektöre moral verdi. Gerek Emlak Konut GYO, gerekse GYODER'in yüzde 20 peşin, yüzde 0,70 faiz ve 10 yıl vade kampanyalarına faizleri yüzde 1'in altına düşürerek destek veren bankalar, yeni faiz indirimi ile bir miktar daha faiz indirimine gidecek gibi görünüyor. Bunun olumlu yansımalarını önümüzdeki süreçte artan konut satışları olarak göreceğimizi düşünüyorum. Devlet katkısıyla konut almak isteyenler açısından da faizlerin düşmesi ve konutun ulaşılır olması önemli bir sinerji yaratacak. Yarından itibaren konut almak için bankalarda konut hesabı açılabilecek. Beklentimiz bu yönde talebin yoğun olacağı. Bu durumun tasarrufları da artırıcı etki yapması unutulmamalı. Bu katkının ekonominin tüm çarklarını harekete geçireceğini öngörüyoruz



Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram:


Gayrimenkul dünyası MB nin faiz indirimini yorumladı!


“MB’nin faiz indirimi inşaat sektörünü harekete geçirecek”


Merkez Bankası (MB) son faiz indirimi ile marjinal fonlama oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye çekti. Merkez Bankası'nın beklentiler dahilinde 25 baz puan indirmesi inşaat sektörüne büyük bir hareketlilik kazandıracak. Merkezi Banka'nın faiz oranlarını aşağıya çekmesi ekonomimize ve inşaat sektöre olan güveni artıracak. Bu karar sadece konut satışlarını değil, konut üretiminden doğrudan etkilenen, gayrimenkul sektörünün paydaşı olduğu 250'ye yakın sektörü de olumlu etkileyecek. Dolayısıyla da kazanan her zaman olduğu gibi Türk ekonomisi olacak. Alınan tüm tedbirlerin moral açısından da olumlu sonuçlar doğuracağı unutulmamalı. İndirim belki küçük ama etkisinin büyük olacağını düşünüyoruz.



Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkan Yardımcısı Ahmet KILIÇ:


Gayrimenkul dünyası MB nin faiz indirimini yorumladı!


Faiz düşüşü ivmeyi hızlandırır


Sektörün düşük faizli kampanyalarına destek veren ve kamu bankaları öncülüğünde başlayan düşük faizli konut kredisi uygulamasının süreceğini görüyoruz. Rakam 25 baz puan indirime denk geliyor. Bu küçük bir indirim ve etkisi de sınırlı olur diye düşünülse de sektöre verdiği moral açısından ele alındığında etkinin çok daha büyük olacağını söylemek mümkün. Merkez Bankası son faiz indirimi ile marjinal fonlama oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye çekti. Bankanın borç verme faiz oranı da yüzde 10,25'ten yüzde 10'a indirildi. Konut satışları son 2 haftada artış gösterdi. Yeni faiz indirimleriyle satış rakamları daha da yukarı çıkacaktır.



CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan:


Gayrimenkul dünyası MB nin faiz indirimini yorumladı!


“Yeni yatırımların önü faiz indirimi ile açılacak”


Türkiye'deki yatırımların önünün açılması ve yeni yatırımlar noktasında faiz indirimi son derece önemli. Yeni yatırımın önündeki en büyük engel yüksek faiz ve kredinin vadesinin az olması. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın ağustos gecelik borçlanma faizlerini yüzde 8,75'ten 8,50'ye indirme gitmesini önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Yaşadığımız süreçten hızlı ve daha güçlü bir şekilde çıkmak adına yeni yatırımların önünü açan, piyasaya moral aşılayan adımlara ihtiyacımız var. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını trend açısından olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Tüm bu gelişmeler inşaat sektörüne büyük bir ivme kazandıracak. Önümüzdeki günlerde hareketli günler bizi bekliyor.


Geri Dön