17 / 04 / 2024

İnşaatçıların Katar krizi endişesi!

İnşaatçıların Katar krizi endişesi!

KATAR krizi sorunu Türk müteahhitlere de uzanıyor. Çin ile birlikte ilk sıralarda yer alan Türk müteahhitlik sektörü, Katarda çok büyük projelere imza atmış durumda..



KATAR krizinin Türk müteahhitleri için de bazı sonuçları olacak gibi görünüyor. Dünyanın en büyük yurtdışı müteahhitlik firmaları arasında Çin ile birlikte ilk sıralarda yer alan Türk müteahhitlik sektörü, Katarda çok büyük projelere imza atmış durumda. 


1972 yılından bu yana yurtdışmda 342 milyar dolarlık proje üstlenilirken, Katarda gerçekleştirilen 128 projenin tutarı 14 milyar 188 milyon dolara ulaştı. Bu veriler ışığında Katar, 1972 yılından bu yana Türk şirketlerin en çok iş üstlendiği 7'nci ülke oldu. Uzun vadeli ortalamalarda üst sırada yer alan Katar, geride bıraktığımız 2016 yılında ise üstlenilen 2 milyar 416 milyon dolarlık proje ile ilk sırada yer aldı. Katar ile ilişkilerini kesen ülkelerden 3 tanesi ise 2016da en çok iş üstlendiğimiz 10 ülke arasında yer alıyor. Bunlardan Suudi Arabistan, 867.5 milyon dolarla ikinci, Bahreyn 789.2 milyon dolarla dördüncü, Birleşik Arap Emirlikleri ise 634.4 milyon dolarla beşinci sırada yer alıyor. 


Türk müteahhitleri 2016 yılında yurtdışında toplam 12 milyar 532 milyon dolarlık proje üstlenirken, bunun 4 milyar 707 milyon dolarlık kısmı, Katar ve bu ülke ile ilişkilerini kesen ülkelerde gerçekleştiriliyor. Katarda Türk şirketleri başta metro ve stadyumlar olmak üzere çok sayıda altyapı ve üstyapı projelerine imza atmış dürümdalar. Türkiye'nin iki önemli müttefiki Katar ve Suudi Arabistan arasında başlayan siyasi kriz sürüyor. Tarafların nasıl bir politika takınacağı inşaat şirketlerince yakından izleniyor. 


Yeni Asya Ekonomi Servisi


Geri Dön