24 / 04 / 2024

ABD'de faiz endişesi konut satışlarını arttırdı!

ABD'de faiz endişesi konut satışlarını arttırdı!

JPMorgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, Amerika'da ikinci el ev satışlarının temmuz ayında çok hızlı yükseldiğini belirterek, "Faizlerin artabileceği endişesi birçok aileyi ev almaya itti." dedi...



JPMorgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, Amerika'da ikinci el ev satışlarının temmuz ayında çok hızlı yükseldiğini belirterek, "Faizlerin artabileceği endişesi birçok aileyi ev almaya itti. İkinci el ev satışları yüzde 6,5 oranında artarak, 2007'den beri en yüksek ikinci seviyeye çıktı" dedi.

Amerika'da ikinci el ev satışlarının yükselişini değerlendiren Özhabeş, sadece 2009'un sonlarında ev satışlarının bu kadar yüksek seyrettiğini belirterek, o zamanki satışların geçici vergi kredisinden dolayı yükseldiğini anımsattı. Özhabeş, temmuz ayında satışlardaki artışın oldukça kapsamlı olduğunu dile getirerek, Amerika'nın bütün bölgelerinde hem tekli evler hem de apartman daireleri satışlarında artış görüldüğünü vurgulayarak, konut marketinde geçen yılın başından beri canlılık görüldüğünü ifade etti.

Son açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz ayı toplantı tutanaklarında da bu trendin devam ettiğinin görüldüğünü anlatan Özhabeş, bu canlılığın arkasında ertelenmiş talepler, artan hane halkı oluşumu, istihdam ve gelirlerdeki artış, yükselen ev fiyatları ile bunun devam edeceği beklentisinin olduğunu kaydetti.

Özhabeş, yavaş da olsa gevşeyen mortgage kredisi verme standartları, artan kiralar ve bunun kiracıları ev sahibi olmaya itmesi gibi sebeplerin de ikinci el ev satışlarının artmasında etkili olduğunu dile getirerek, bu sebeplerin devam etmesinin beklendiğini belirtti.
Amerika'da konut marketindeki iyileşmenin devam edeceğine vurgu yapan Özhabeş, "İkinci el konut satışları temmuz ayında çok hızlı bir şekilde yüzde 6,5 oranında arttı ve 2007'den beri en yüksek ikinci seviyeye yükseldi, ancak çok hızlı yükselen mortgage faizleri endişe verici. Faizler, Fed'in tahvil alımlarında yavaşlamaya gideceği sinyali vermediği mayıs ayından bu yana, çok kısa bir sürede yüzde bir oranında arttı. Bu artışın ev satışları üzerinde hem pozitif hem de negatif etkisi oldu" dedi.

" Faizler daha da artabilir endişesi birçok aileyi ev almaya itti" Özhabeş, pozitif etkisi olarak, yükselen faizlerin ev almayı planlayan bir çok aileyi uykudan uyandırdığını ve faizlerin sürekli düşük kalmayacağını hatırlattığını ifade ederek, ilerleyen dönemlerde faizlerin daha da artabileceği endişesinin birçok aileyi ev almaya ittiğini söyledi.
Negatif olarak da, yükselen faizlerin ev alma yükünü arttırdığını, bazı ailelerin ev almaktan vazgeçtiğini ya da planladığından daha düşük fiyattaki evlere yönlendiğini aktaran Özhabeş, temmuz ayındaki satış rakamlarına bakıldığında pozitif etkenlerin ağır bastığının görüldüğünü dile getirdi.

Fed'in, temmuz ayındaki toplantısında mortgage faizlerinin artmasına vurgu yapıldığını hatırlatan Özhabeş, Fed'in yükselen faizlerin konut marketindeki etkilerini yakından takip edeceğini ve Fed'in olumsuz bir etki görmesinin tahvil alımlarıyla ilgili planlarında etkili olacağını kaydetti.

Ankara 24 Saat

Geri Dön