28 / 03 / 2024

İnşaatlarda metal iskele kullanımı zorunlu olacak!

İnşaatlarda metal iskele kullanımı zorunlu olacak!

Belli bir yükseklikten sonra da ahşap iskele yerine metal iskele kullanımı zorunlu olacak. Binaların inşaatı sırasında dış cepheye kurulan iskeleler de sıkı bir denetime tabi olacak...




İnşaatlardaki iş güvenliği riski için Çevre Bakanlığı harekete geçti. İskele kazalarını önlemek için yeni bir mevzuat hazırlandı. Buna göre, ruhsat verilen projede ayrıca iskele projesi de yer alacak. Belli bir yükseklikten sonra da ahşap iskele yerine metal iskele kullanımı zorunlu olacak. Binaların inşaatı sırasında dış cepheye kurulan iskeleler de sıkı bir denetime tabi olacak. 


BAKAN TALİMAT VERDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, göreve geldikten sonra inşaatlarda iskele konusunun çok önemli olduğunu belirterek, bürokratlarına konuyla ilgili talimat verdiği öğrenildi. Talimatın ardından bina inşaatlarının dış cephelerinde gerçekleştirilen yapım işleri için kullanılan ahşap, çelik ve alüminyum alaşım ön yapımlı bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskelelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek için çalışma yapıldı. İskele kazalarını baz alan düzenlemeyle iş güvenliğini sağlamak için yeni bir çerçeve çizildi. 


RUHSAT YOK 

Düzenleme ile artık inşaat projesi için ruhsat alan firma ya da vatandaş, inşaat projesinin yanında bir de ek olarak iskele projesi sunacak. İskele projesi olmazsa, firmadan hazırlık yapması istenecek. Mevzuatla birlikte iskeleler ahşap değil, metal olacak. İnşaat sahipleri özellikle yola bakan cephelerde yapılacak çalışma esnasında bölgeyi kullanan insanların alet, edevat ve yapı malzemesi düşmesi sonucu zarar görmelerini önlemek amacıyla tedbirler almak zorunda da kalacak. Yola bakan cepheler levha, branda ya da perde ile kapatılacak. 


İNSAN HAYATI UCUZ DEĞİL

Ruhsat eki haline gelen projelerin 'uygulama ve söküm dahil tüm aşamaları' yüklenici firma, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu tarafından denetlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Artık yüklenici firmalar daha dikkatli olmak zorunda. İnsan hayatı ucuz değil. Alacağımız bu tedbirle iş kazalarını en aza indirmeyi hedefliyoruz" dedi.



Ahmet Topal/ Sabah 




Geri Dön