20 / 04 / 2024

İNTES: İnşaat sektörü 2012'de istihdam almaya devam edecek!

İNTES: İnşaat sektörü 2012'de istihdam almaya devam edecek!

2011 yılında yüzde 10,6 ile Türkiye'nin büyüme oranlarının üzerinde bir büyüme oranı yakalayan inşaat sektörü, bu yılki ekonomik büyümede yavaşlama beklentisine rağmen istihdam konusunda iyimserliğini koruyor



Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan ve geçen yıl yüzde 10,6 ile ekonomik büyüme rakamlarının üzerinde bir büyüme oranına ulaşan inşaat sektörü, bu yılki ekonomik büyümede yavaşlama beklentisine rağmen istihdam açısından 2012 yılına iyimser bakıyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl inşaat sektöründe istihdamın azalacağına ilişkin değerlendirmeler yapıldığının hatırlatılması üzerine, inşaat sektörünün bugüne kadar Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu, bundan sonra da bu özelliğini koruyacağını söyledi.

Türkiye ekonomisinin 2011 yılının 3’ncü çeyreğinde yüzde 8,2 büyürken, inşaat sektörünün yıl sonunda birçok sektörü ve Türkiye ortalamasını geride bırakarak yüzde 10,6 büyüdüğünü anımsatan Koçoğlu, "Yüzde 10,6’lık büyüme, 200’e yakın yan sektörle beraber, ekmek kapısı inşaat olan milyonlarca aileyi de yakından ilgilendiriyor" dedi.

"Karamsar olmak için neden görmüyorum

Bu yılın bütün dünya ekonomisi için zor bir yıl olacağını belirten Koçoğlu, buna karşın "kriz yıllarını bile fırsata çevirmiş ve çok ciddi bir birikim kazanmış olan Türk inşaat sektörünün 2012 yılından da alnının akıyla çıkacağını" kaydetti.

"Sektör adına, karamsar olmak için bir neden görmüyorum" diyen Koçoğlu, Türkiye’nin, krizlerle boğuşan Avrupa ve Amerika’nın ortasında sağlıklı ekonomisiyle bir "vaha" gibi ayakta kalmasının da umudunu artırdığını ifade etti.

Doğru adımlar atılması ve sektörün önünün açılması halinde ifade ettiği beklentilerin hepsinin gerçeğe dönüşebileceğini anlatan Koçoğlu, sektördekilere "yatırımdan korkmamaları" ve "yatırımlarını doğru seçmeleri" tavsiyesinde bulundu.

Fizibilitesi doğru yapılmamış her yatırımın risk taşıdığını vurgulayan Koçoğlu, "2012 yılında riskleri azaltmak, herkesin birincil önceliği olmalı. Kısacası sektöre ’sağlam adımlarla yürüme’ çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2011 yılı Kasım ayı verilerine göre, yeni bir işe başlamış veya iş değiştirenlerin yüzde 23,7’sinin inşaat sektöründe çalışmaya başladığını anlatan Koçoğlu, "Bir başka deyişle sadece 3 aylık dönemde dahi, sektörümüz 433 bin 473 kişiyi daha istihdam piyasasına kazandırdı veya yeni bir işe sahip olmasına vesile oldu" dedi.

Söz konusu rakamların inşaatın istihdama katkısını anlatmada yetersiz kalacağını ifade eden Koçoğlu, yan sektörler de dikkate alındığında, milyonlarca insanın inşaat sektörü sayesinde geçindiğini bu durumun dün olduğu gibi gelecekte de böyle devam edeceğini belirtti.

"Bu yıl inşaat yüzde 4’ten fazla büyür"

Türkiye’nin genel ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 4 civarında beklendiği hatırlatılarak, buna paralel olarak inşaat sektörüne ilişkin büyüme beklentisi sorulan Koçoğlu, "İnşaat sektörünün 2012 yılında yüzde 4’ü aşabilecek bir performans göstereceğini" düşündüğünü, bu potansiyelin sektörde fazlasıyla mevcut olduğunu kaydetti

İnşaatta yüzde 4’ü geçecek büyüme rakamlarının Türkiye ekonomisini de yüksek büyüme oranlarına taşıyacağını vurgulayan Koçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"2012 yılında sektörümüzü canlandıracak birçok nokta var. Harcanabilir gelir seviyemizdeki artış, kamu ve özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilecek projeler, sürekli artan konut talebi, depremle ciddiyet kazanan kentsel dönüşüm projeleri, enerji ve ulaştırma alanında planlanan altyapı yatırımları, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, turizm tesisleri yapımındaki artış, yenilenebilir enerji projeleri sektörümüzü olumlu yönde tetikleyecek unsurlar."

AA


Geri Dön