26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe istihdam yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,5 geriledi!

İnşaat sektöründe istihdam yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,5 geriledi!

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 artış kaydetti. İnşaat sektöründe ise istihdam yüzde 9,5 geriledi...



Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak-Mart dönemine ilişkin iş gücü girdi endekslerini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; endekste, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 arttı. Alt sektörlere bakıldığında ise endeks, sanayi sektöründe yüzde 4,6, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 4 artarken, inşaat sektöründe 9,5 azaldı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,3 geriledi. Alt sektörler değerlendirildiğinde endeks, sanayide değişmezken, inşaat sektöründe yüzde 11,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,9 azaldı. 

Brüt ücret-maaş endeksi de yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,3 artış yaşandı. Alt sektörler incelendiğinde endeks, sanayide yüzde 19,9, inşaatta yüzde 2,9 ve ticaret-hizmette yüzde 15,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksinde, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın çeyreğine göre yüzde 0,8 artış yaşandı. Alt sektörlere bakıldığında endeks, sanayide yüzde 1,3, ticaret-hizmette yüzde 0,7 yükselirken, inşaat sektöründe yüzde 0,2 geriledi.

- Çalışılan saat ve brüt ücret-maaş endeksleri

Çalışılan saat endeksinde de bu dönemde yüzde 1,9 düşüş yaşanırken, alt sektörlerden sanayide yüzde 0,7, inşaatta yüzde 2,2 ve ticaret-hizmette yüzde 2,6 azalma görüldü.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi incelendiğinde, bu dönemde yüzde 4 artış kaydedildiği görüldü. Alt sektörlerde ise, endeks sanayi sektöründe yüzde 5,2, inşaat sektöründe yüzde 3,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 3,3 arttı. 

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik iş gücü maliyeti endeksi, yıllık bazda yüzde 18,1 artarken, alt sektörlerden sanayide yüzde 18,6, inşaatta yüzde 15,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 17,3 yükseliş yaşandığı belirlendi. 

İnşaat sektörü güven endeksi Mayıs'ta yüzde 31,1 arttı!

İnşaat sektörü yeni inşaat projelerine temkinli yaklaşıyor!


Geri Dön