19 / 04 / 2024

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı ölümle sona erer mi? İntifa hakkı nasıl ve ne zaman sona erer?



İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor. Bu hakkın süresi tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre değişebiliyor.


İntifa hakkı, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Medeni Kanun gereğince taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


İntifa hakkı ölümle sona erer mi? İntifa hakkı nasıl ve ne zaman sona erer?


İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor.


Tüzel kişilerde ise en çok yüz sene süre öngörülebilir. Öngörülen süreden önce tüzel kişiliğin sona ermesi halinde bitiyor.


İntifa hakkının terkini için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ediliyor. İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği şu şekilde;


Dava dilekçesi:


......... NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : 

Adı ve Soyadı, 

T.C. Kimlik No:

Adres:


DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........


DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini


DAVA DEĞERİ : ….......TL


AÇIKLAMALAR :

1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.

2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2015 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.


Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.


HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. .../.../2016


Davacı 

Adı ve Soyadı

İmza


İntifa hakkı olan kiraya verebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön