19 / 04 / 2024

İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkı bir başkasına ait gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkına sahip olmaktır. Peki intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



İntifa hakkı sahibi kişinin hayatı ile sınırlı olan ve mirasçılarına devredilemeyen bir hak olan intifa hakkının kazanılmasında ve tescilinde aksine bir düzenleme bulunmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.


İntifa hakkı şahsi irtak hakları grubuna giren sınırlı bir ayni haktır. İntifa hakkı sözleşmeden ya da kanundan olmak üzere ikiye ayrılır. Sözleşme yoluyla geçen intifa hakkında mülkiyet ediniminde olduğu gibi taşınmaz malın maliki veya yetkili temsilcisi ve lehine intifa hakkı tesis edilecek şahsın yetkili vekili veya temsilcisinin katılımıyla  tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet ile bedelli veya bedelsiz olarak tesis edilir.


Söz konusu intifa hakkının tapuya tescili için gerekli belgeler ise şöyle;


- İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,

- İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,

- İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

- Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi,

 

- İntifa hakkı taşınmazın tümü üzerinde değil de bir kısmı üzerinde kurulacaksa bu kısmı gösterir kroki.

- Tarafların Vergi Kimlik Numarası. (Vergi Kimlik Kartı, Vergi Tahsil Alındısı, Vergi Levhası vb. ile belgelendirilmesi )    


İşlemin mali yönü;


İntifa hakkı kurulurken, genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, belli bir oranda harç tahsil ediliyor. Bu oran binde 15 olarak belirleniyor.


Söz konusu hakkın, bedelsiz olarak tanınması halinde ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca, taşınmazın 2/3’ünün değeri üzerinden binde 54 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Ayrıca intifa hakkı terkin harcı olarak Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 



İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?


İntifa hakkı sahibinin ölmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön