20 / 04 / 2024

İntifa hakkının paraya çevrilmesi!

İntifa hakkının paraya çevrilmesi!

İntifa hakkının paraya çevrilmesi nasıl mümkün olabilir? İntifa hakkının paraya çevrilmesi İcra ve İflas Kanunu'nda nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını detaylı olarak haberimizin içinde bulabilirsiniz..



İntifa hakkının paraya çevrilmesi 

İcra ve İflas Kanunu madde 83'e göre intifa hakları kısmen haczedilebilir. Söz konusu maddede bu konu şöyle yer alıyor; 


İcra ve iflas kanunu madde 83


Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


(Değişik fıkra: 12/04/1968 - 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.


Haczedilen intifa hakkı İcra ve İflas Kanunu madde 121'de şu şekilde paraya çevrilebiliyor.


İcra ve İflas Kanunu madde 121


Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf olunan bir mal hissesi gibi yukarki maddelerde gösterilmeyen başka nevi malların satılması lazım gelirse icra memuru satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar.


Merci, yerleşim yerleri malum olan alakadarları davet ve gelenlerini dinlendikten sonra açık artırma yaptırabileceği gibi satış için bir memur da tayin edebilir, yahut iktiza eden diğer bir tedbiri alabilir.


Bu durumda Tetkik Mercii hakimi;


a) intifa haklarının açık arttırma yoluyla paraya çevrilmesine,


b) intifa hakkının satışı için bir memur tayin edilmesi ve satış işlemlerinin bu memurla halledilmesine,


c) Borç ödenene kadar intifa hakkının idaresesinin icra dairesi ya da Tetkik Merciinin tayin edeceği bir memur tarafından idare edilmesine karar verebilir.



İntifa hakkının sona erme halleri!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön