25 / 04 / 2024

İpotekli konut alımı arttı! İpotekli konut satışı nasıl yapılır?

İpotekli konut alımı arttı! İpotekli konut satışı nasıl yapılır?

Konut kredi faiz oranlarındaki kampanya ve indirimler ipotekli konut satışını da etkiledi. Bir önceki aya göre kıyaslandığında ipotekli konut satışlarında yüzde 449 artış yaşandı. Artış; tarihteki en yüksek aylık veri oldu.



Yapılan kredi faiz indirimleri ve konut kredisi kampanyaları ile ipotekli konut satışı Haziran ayında 101 bin 504 adet ile tarihteki en yüksek aylık veriyi kaydetti. Mynet'te yer alan habere göre; ipotekli konut alımı konusunda büyük bir talebin yaşandığı gözlemlenirken bu konuda koronavirüs salgını sürecindeki normalleşme çalışmalarının bir sonucu olarak konut kredilerindeki düşük faiz oranları etkili oldu. 2020 Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 449 artış yaşandı ve 101 bin 504 ipotekli konut satıldı.

İpotekli konut satışı artışı

2020'nin ilk yarısında ipotekli konutlarda aylara göre dağılım grafiğine bakıldığında Ocak, Şubat ve Mart aylarında satışlar 43 bin seviyelerinde kaldı. Nisan ayında koronavirüs sebebiyle salgın endişeleri üst seviyelere tırmandığı için vatandaşlar ipotekli konut satın almak konusunda endişeye düştü ve rakamlar 17 binlere kadar düştü. Alınan önlemler ve sosyal hayatın kontrollü bir şekilde eskiye dönmesi için yapılan uygulamalarla beraber ipotekli konut satın almak yeniden cazip hale geldi ve satışlar Haziran ayında 101 bini aştı.

İpotekli konut nedir?

Henüz deneyimlememiş olanlar için sıkça cevabı araştırılan 'ipotekli konut alınır mı' sorusunun yanı sıra ipotekli konut satışının ne olduğu da merak ediliyor. Örneğin, banka kredisi ile satın alınan konutlarda ipotek koyuluyor. Kredi borcu ödendikten sonra konut üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Böylece konut alım satım için uygun bir hale geliyor. Fakat konut satın alacak kişinin farklı mülkleri de varsa farklı gayrimenkuller üstünden de ipotek koyulabiliyor. 

Banka ipotekli konut, satışı konusunda sık sık kullanılan ipotek terimi;, bankadan alınan konut kredisinin karşılığı olan bir teminat olarak belirtiliyor. Banka ipotekli evi nasıl satar sorusunun cevabı da araştırılıyor. Konut kredisi borcu ödenmediğinde konut satışa çıkartılıyor ve bankanın borcu kapatılıyor. Banka dışında ticari ipotekli ev satın almak da mümkün. Çünkü ipotek sadece konut kredisi için de ticari krediler için de yapılabiliyor. 

İpotekli konut satışı nasıl olur?

İpotekli konut satışlarının sık sık gündeme gelmesiyle ev alacak vatndaşlar “İpotekli konut satışı nasıl oluyor?” sorusuna cevap arıyor. Banka ipotekli konut satışı direkt olarak yapılamadığından dolayı bankaya ipoteğin kaldırılması için başvuru yapıyor. İpotekli konut nasıl alınır sorusuna cevap olarak satılan gayrimenkulde satıcı ve alıcı arasında anlaşma yapılıyor, bankayla görüşme yapılıyor ve ipotek kaldırılabiliyor.

İpotekli konut satın alma önemli olan bir diğer unsur ise konutun peşin alınıp alınmadığı. Çünkü nakit olarak alınan parayla kredi borcunun hepsi kapatılabiliyorsa ipotek sorunsuz olarak kaldırılabilir. Böylece aynı günde bütün işlemler tamamlanıp satış yapılabiliyor. 

Krediyle alınacağı zaman ise banka; yeni alıcıya tesis edilen krediyle satıcının borcunu ödüyor. Fakat, konutun üstündeki ipotek sürüyor. Sadece bankaya borçlu taraf satıcı yerine alıcı oluyor. Banka ipotekli ev satışı bu şekilde yapılıyor.

İpotekli konut satışlarında tarihi rekor!

Kredili konut satışı yüzde 1.286 arttı!


Geri Dön