24 / 04 / 2024

İpotekli tapu davasında emsal niteliğinde karar!

İpotekli tapu davasında emsal niteliğinde karar!

Ödemesini yaptığı halde tapusunu alamayan vatandaşları sevindiren gelişme yaşandı. Tüketici mahkemesini ödemesini yaptığı halde tapusunu almayan kişinin açtığı dava sonrasında banka ipoteğini kaldırdı. 



Sanayi işiyle uğraşan Ferhat Nas, Kadıköy Fikirtepe’de bir ev almak alma yönünde karar aldı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Nas, yaptığı araştırma sonrası, konut sektörünün önde gelen bir firmasının yeni projesinden ev almaya karar verdi. Taraflar, Ocak 2015’te, 950 bin liralık bedel üzerinde anlaşma sağladı. Nas ödemelerini zamanında yaptı ve ‘borcu yoktur’ yazısı aldı. Şubat 2017’ye gelindiğinde proje sona erdi. Nas da dairesini teslim aldı. Daire, Nas’a teslim edilmesine karşın Tapu devri yapılmadı. Nas, tapuda, bir katılım bankasının ipoteğinin olduğunu öğrenince “İpoteği kaldırın tapuyu o şekli ile adıma alayım” dedi. Müteahhit firma ile Nas arasında yapılan görüşmelere rağmen tapudaki İpotek sorunu çözümsüz kaldı. Dolayısı ile Nas da, tapusunu teslim alamadı. Nas, dava açmadan önce firmaya ihtarname gönderdi.

Ancak ihtarnamede olumlu gelişmeler yaşanmadı. Bu kez Nas, İstanbul Anadolu 3. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Dava dilekçesinde Nas’ın üç temel talebi bulunuyor. Nas, ilk olarak tapunun üzerine tedbir konulmasını istedi. Nas, dava dilekçesinin devamında, dairenin üzerindeki ipoteğin kaldırılıp kendi adına tescil edilmesi yönünde karar aldı. 

İpotekli tapu davasında emsal niteliğinde karar!

Hem müteahhit firma hem katılım bankası davalı konumda bulundu. Banka adına dava dosyasına sunulan savunma dilekçesinde özetle, “Davacı (Ferhat Nas), satış vaadi sözleşmesini tapuya şerh ettirmemiş. Fahiş bir hata yapan davacı, sonucuna da katlanmak zorunda. Müvekkil banka, iyi niyetli üçüncü kişi konumunda. Banka ile firma arasında, genel kredi sözleşmesi var. Verilen krediye karşılık, tapuya ipotek konuldu. Bu işlem yapıldığında da tapuda herhangi bir şerh yoktu. İpoteğin kaldırılması talebi reddedilsin” ifadeleri yer aldı. Müteahhit firma adına yapılan savunmada ise, Nas’ın, tapu devri için yapılan çağrılara dönüş yapmadığı belirtildi. Şirketin bir kusurunun olmadığı belirtilen savunmada, davanın reddi talep edildi. 

İpotekli tapu davasında emsal niteliğinde karar!

Tüketici mahkemesi, yargılama esnasında ilk olarak, dairenin başka birilerine devrine karşı tedbir kararı aldı. Mahkeme, alınan bilirkişi raporunun ardından önceki gün karar aldı. Mahkeme, bankanın 30 milyonluk ipoteğini kaldırdı. Mahkeme ayrıca, müteahhit firma adına kayıtlı olan dairenin Nas adına tescil edilmesine karar verdi. Karara, davalı taraflar itiraz edebiliyor. 

‘TAPUYA ŞERH ETTİRİN’

Benzer sorunu çok sayıda kişinin yaşadığını söyleyen Av. Necip Şenel, tüketicileri, “Satış sözleşmesini mutlaka tapuya şerh ettirsinler” sözleri ile uyardı. Av. Necip Şenel, “Bu karar Fikirtepe bölgesi için bir ilk. Bu bölgede bu şekilde olan binlerce daire var. Proje bazlı taşınmazlardaki tescil sorununun yargı kararları olmaksızın aşılması mümkün gözükmüyor” şeklinde konuştu.


Tapu devri ispatında sosyal medya dönemi!


Geri Dön