19 / 04 / 2024

Ankara'daki tapu davası 58 sene sonra sonuçlandı!

Ankara'daki tapu davası 58 sene sonra sonuçlandı!

Ankara'da 1963 yılında açılan Bala'daki bir araziyle ilgili tapu davasında geçtiğimiz günlerde karar verildi. Davanın tarafı olan İhsan Koçak, 58 senelik yargı sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. 



Ankara'da 1963 yılında açılan Bala'daki bir araziyle ilgili tapu davasında geçtiğimiz günlerde karar verildi. Davanın tarafı olan İhsan Koçak, 58 senelik yargı sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; davanın, memleketi olan Bala'daki Süleymanlı köyü Kabayazı mevkisinde bulunan bir arazinin tapusunun ailesinin ismine tescil edilmesine, Hazine, köy tüzel kişiliği ve 7 köylü tarafından itiraz sebebiyle 1963 yılında açıldığını belirten Koçak, davada ilk kararın 1981 yılında alındığını fakat bu kararın 1993 yılında Yargıtay tarafından bozulduğuna dikkat çekti. 

Ankara daki tapu davası 58 sene sonra sonuçlandı!

Bozmanın ardından tekrar başlanan yargılamada 2013 yılında davanın Gölbaşı Kadastro Mahkemesine gönderildiğini dile getiren Koçak, "2021'e kadar çeşitli keşifler yapıldı, bilirkişiler dinlendi. Yargıtayın bozma kararı üzerine yapılan tamamlama keşifleri sonucunda davada 2021'de bizim lehimize karar verildi" diye konuştu.

Koçak, sık sık hakimin değişiyor olması, yazışmaların uzun süreler devam etmesi, ilk açıldığı tarihte davaya taraf olanların mirasçılarının yerinin berlirlenmesindeki güçlük gibi sebeplerle davanın kısa sürmediğine dikkat çekti. 

Yargılama aşamasında, dosyadaki ihtilafı bilebilecek 1940'lı yıllarda yaşamış kişilerin arandığına fakat bu kişilerin yaşamadıklarının anlaşıldığına dikkat çeken Koçak, bu nedenle yapılan keişflerin sürekli tektrarlandığını belirtti.

Koçak, avukatların da zaman zaman mevcut durumun devamından yarar görülmesi sebebiyle davayı uzatmak için çaba sarfettiklerini dile getirdi. 

- "18-19 hakim dosyaya baktı, dava için iki arsa sattım"

Davanın başlangıç zamanında mülk sahipleri olarak babası, amcası ve halasının, davacılar olarak da 7 kişiyle Hazine ve köy tüzel kişiliğinin olduğunu ifade eden Koçak, yargılama boyunca hayatını kaybeden kişilerin mirasçılarıyla beraber gelinen düzeyde davaya taraf olanların sayısının 100'ü geçtiğini vurguladı.

Ankara daki tapu davası 58 sene sonra sonuçlandı!

İhsan Koçak, yargılama süresince dosyaya 18-19 kadar hakimin baktığına, kendilerinin 8 avukat değiştirmek zorunda kaldığına ve masraflar için iki arsasını sattığına dikkat çekti.

Kendisi küçük yaşlardayken babasının vefat ettiğini, bu sebeple davayla önce dedesinin, daha sonra kendisinin ilgilendiğini dile getiren Koçak, "Dedem vefat etti, ben de 68 yaşıma girdim. 58 yıldır bu davanın peşindeyiz. Maddi manevi çok yıprandık" diye konuştu.

Davanın yükünün çocuklarına kalmaması amacıyla takip ettiğine vurgu yapan Koçak, şöyle konuştu:

"Allah da işimizi rast getirdi, hakkaniyetle karar verildi. Annemin, amcamın ve 110 yaşında ölen halamın vasiyeti 'Adalet yolundan ayrılmayın, hukuka inanın'dı. Tamamen hukuka güvenerek adaletin er geç tecelli edeceğine inandık. Çok şükür adalet yerini buldu. Ama geciken adalet de adalet değil. Bu kanaatteyim. Gerçekten insanın ömrünü alıyor. Herkes uğraşamaz."

Paralı ailesinin miras davası için karar çıktı!


Geri Dön