28 / 03 / 2024

İpotekli tapu devri!

İpotekli tapu devri!

Bu haberimizde ipotekli tapu devri için izlemeniz gereken yolları açıkladık. İpotekli evinizin tapu devrini nasıl gerçekleştireceğinizi bilmiyorsanız, tıklayın...




Bankalar konut kredisi ile alınan evler üzerine mutlaka ipotek getiriyor. Bankanın ipotek koyma nedeni ise, kendini güvence altına almak istemesi. Kullandığınız konut kredisinin taksitlerini ödeyemeyecek duruma geldiğinizde söz konusu ipotekli evi satma şansınız var. Bu noktada ise  ipotekli tapu devri konusu vuku buluyor. Peki bu devir için neler yapmanız gerekiyor? 


İpotekli evi satarken izlenebilecek konulardan biri, konut bedelini peşin ödeyerek bankanın borcunu kapatmak. Bu durumda ev üzerindeki ipoteği kaldırabiliyorsunuz. Ya da evi satın alacak kişi ile anlaşarak bankayı devre dışı da bırakabilirsiniz. Satıcı kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya öder, konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım-satım gerçekleştirilir. Kredi kuruluşunun işlemden haberdar olmaması için tapuda devir yapılmaz, alıcı ve satıcı aralarında ‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ düzenler.  


Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmazı adınıza tescil etmez

Taşınmazı satın alacak kişi ipoteği kabul etmeden tapu müdürlüğü taşınmazı alıcının adına tescil etmez. Eğer ipoteği kabul edecekseniz ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almanız daha güvenli olacaktır. Bu çerçevede, ipotekli bir gayrimenkulü satın alırken, ipotek borcunun kesin ve güncel miktarını öğrenmek ve bu bedelin satıcının size önerdiği satış bedelinden düşürülmesi yararınıza olacaktır.


Tapusu yoksa 

Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden konut satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bundan sonra alıcı krediyle konutu alıyor ve yeni ipotek koyuluyor. Bu işlemi gerçekleştirmek ise daha karmaşık bir süreci kapsıyor. 




Geri Dön