25 / 04 / 2024

Tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri nasıl yapılır?

Sahibi olduğunuz taşınmazınızı bir başkasına satmak istiyorsunuz ya da başkasından bir taşınmaz almak istiyorsunuz. Prosedür nasıl işler?, tapu devri nasıl yapılır? gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa haberimizin devamında ayrıntılar anlatılıyor...




Tapu devri nasıl yapılır?


Sahibi olunan gayrimenkulün bir başkasına satışı için ya da başka birinden bir taşınmaz almak için yapılması gerekenler şöyle belirtiliyor:


- Tapu devri için öncelikle ön başvuru yapılması gerekiyor. Taşınmaz malların bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gerekli evraklarla gidip başvuru kaydı açılıyor. 


- Gerekli belgeleri; alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri (üzerinde adres ve telefon bilgisi yazmalı), taşınmaz mala ait rayiç bedeli belgesi, malın mevcut tapusu, alıcının 2, satıcının 1 adet fotoğrafı şeklinde hazır bulundurmak gerekiyor.


- Ön başvuru ile kayıt açıldıktan hemen sonra telefonunuza bu işleme dair bir mesaj geliyor. Ardından en erken gün içinde bir mesaj daha geliyor ve bu bilgiler dahilinde tapu masraf bedelini bankaya yatırıyorsunuz.


- Tapu masraf bedeli; taşınmaz malın rayiç bedelinin binde 40’ı şeklinde belirleniyor. Bankaya gitmeden önce bu bedeli hesaplayıp yanınızda bulundurmanız önem taşıyor.


- Tapu masrafı yatırma işlemi sonlandıktan sonra tekrar Tapu Dairesi’ne gidip tapu devrini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu işlem sırasında alıcı ve satıcının mutlaka orada bulunması gerekiyor. (Taraflardan biri gelemeyecek durumdaysa vekalet verdiği kişi orada bulunmalı).



İpotekli tapu devri!
Tapu nasıl alınır?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön