28 / 03 / 2024

İpotekten kurtarma işlemi nasıl yapılır?

İpotekten kurtarma işlemi nasıl yapılır?

İpotek ile bir taşınmaz mal alacaklıya olan borcun güvencesi olabiliyor. Bunun için taşınmazın tapusuna şerh konuluyor. Peki, ipotekten nasıl kurtarılır? İpotekten kurtarma işlemi nasıl yapılır? İşte yanıtı..



İpotekten kurtarma işlemi nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir. Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur.


Tapu memuru istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge verir. Böylece borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklı taşınmazın satışını ve alacağının tahsilini isteyebiliyor. Peki, ipotekten kurtarma işlemi nasıl yapılır?


İpotekten kurtarma koşulları

Değerini aşan bir borç için ipotek edilmiş olan bir taşınmazı edinen kimse, borçtan şahsen sorumlu değilse, icra takibine başlanmadan önce, satın alma bedelini ödeyerek taşınmazı ipotekten kurtarabilir. 


Taşınmazı karşılıksız olarak edinen kimse de, takdir edeceği bedeli ödeyerek bu hakkı kullanabilir.


İpotekten kurtarma hakkı, alacaklılara altı ay önce yapılacak yazılı ihbarla kullanılabilir.


İpotekten kurtarma bedeli alacaklılar arasında sıralarına göre dağıtılır. 


Açık artırma

İpotekten kurtarma ihbarına karşı alacaklılar, ihbarın tebliğinden başlayarak bir ay içinde giderleri peşin ödemek suretiyle, ipotekli taşınmazın açık artırma yoluyla satılmasını isteyebilirler. Satış, icra dairesince İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Açık artırmada elde edilen miktarın satış bedelinden veya malik tarafından takdir edilen bedelden fazla olması hâlinde, bu miktar ipotekten kurtarma bedeli sayılır. Artırma bedelinin fazla olduğu hâllerde açık artırma giderleri malike, aksi hâlde açık artırmayı isteyen alacaklıya ait olur. 



İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön