19 / 04 / 2024

Tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tapu kütüğü üzerinde gerçekleşen tevhid işlemi nasıl yapılır, merak ediyorsanız yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tevhit olarak da telaffuz edilen tevhid işlemi, "Birleştirme" kelimesinin karşılığını ifade ediyor. Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında yer alan tevhid işlemi, birden çok parselde yer alan gayrimenkullerin tek parsel üzerinde birleştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki tevhid işlemi nasıl yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tevhid işleminde bir kimsenin birden fazla gayrimenkulünün birleştirilebildiği gibi, farklı kimselere ait gayrimenkullerin de birleştirilmesi de söz konusu olabiliyor.


Tevhid işlemi nasıl yapılır?

Birleştirmenin yapılacağı gayrimenkuller için bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Eğer gayrimenkullerin üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor. 


Yukarıda belirtilen işlemlerin yanında tevhid işlemi için gerekli belgelerin temin edilip tapuya başvuruda bulunulması gerekiyor.


Tevhid işlemi için gerekli belgeler..

* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     

* Tescil bildirimi ve kontrol raporu,

* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.

 

Tevhid işlemi harcı..

Birleştirme işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı binde 9.9 oranında harç tahsil ediliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön