18 / 04 / 2024

Arsa tevhit işlemi nasıl yapılır?

Arsa tevhit işlemi nasıl yapılır?

Arsa tevhid işlemi, aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa tevhit işlemi nasıl yapılır?



Arsa tevhit işlemi nasıl yapılır?

Aynı mal sahibine veya sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirme işlemine arsa tevhid işlemi deniyor. 


Tevhid (birleştirme) yapılacak gayrimenkullerin bitişik olması gerekiyor.  Ayrıca üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engeller olmaması gerekiyor. 


Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin muvafakatı gerekiyor. Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriyor. Arsa tevhid işlemi için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


Gerekli belgeler:

- Birleştirilmesi talep edilen taşınmazların tapu senetleri veya tapu kayıt örnekleri,


- Taşınmaz maliklerinin veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,


- Birleştirme için düzenlenmiş yürürlükteki mevzuata yönetmenliklere uygun nitelikteki plan ve ekli belgeler,


- Taşınmazın bulunduğu yere göre alınmış belediye encümen veya il idare kurulunun olumlu kararı (Taşınmaz mücavir alan içinde ise belediye encümeni kararı, Mücavir alan dışında ise il idare kurulu kararı),


- Maliklerin birer adet vesikalık fotoğrafı gereklidir.


Tapu tevhid işleminin tamamlanabilmesi için tapu dairesine belli bir oranda harç ödenmesi gerekiyor. Ödenecek harç bedeli, her sene yeniden belirleniyor.


2014  harç tablosuna göre, tevhid işlemine konu olan gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı binde 11,38 oranında hacın ödenmesi gerekiyor.



Tevhid işlemi nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön