26 / 04 / 2024

Tevhit işlemi nasıl olur?

Tevhit işlemi nasıl olur?

Tevhit işlemi, tapuda birleştirme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alması olarak ifade ediliyor. Peki, tapuda tevhit işlemi nasıl olur?



Tevhit işlemi nasıl olur?

Tevhit işlemi, tapuda birleştirme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alması olarak ifade ediliyor.


Tevhit işlemi için öncelikle belediyeye gerekli belgeler ile müracaat ediliyor. Gerekli işlemlerin yapılması halinde tapular birleştirilebiliyor. Peki, tapuda tevhit işlemi nasıl olur?


Aynı veya değişik kişilere ait taşınmaz malların birleştirilmesi mümkün olabiliyor. Birleştirilecek taşınmaz mallar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor.


Tevhit işlemi için gerekenler:

1. Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

2. Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     tescil bildirimi ve kontrol raporu,

3. Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

4. Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.


Tevhit işlemi için ödenen harç:

Birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında harç tahsil edilmesi gerekiyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınır. Bunda birleşen parsel sayısının önemi yoktur. (2015 yılı döner sermaye ücreti 82,50 TL)


İmar durumu için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön