19 / 04 / 2024

Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?

Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?

Tevhit işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak tanımlanabiliyor. Tevhit işlemi başka bir deyişle tapu birleştirme işlemi olarak biliniyor. Peki, tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?



Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?

Tevhit işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak tanımlanabiliyor. Tevhit işlemi başka bir deyişle tapu birleştirme işlemi olarak biliniyor. Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında yer alan tevhid işlemi, birden çok parselde yer alan gayrimenkullerin tek parsel üzerinde birleştirilmesi olarak tanımlanabiliyor. 


Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için tevhit işlemi yapılacak olan taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması zorunlu oluyor. Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne  başvuru yapılması gerekiyor. 


Başvuru sonrasında ilgili belediyeye veya il idare kuruluna görüş soruluyor, eğer belediye veya il idare kurulundan onay verilirse son aşama olarak tapu sicil müdürlüğüne müracaat ediliyor ve birleştirme işlemi sonuçlandırılıyor. Ancak tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için tapuda birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil edilen tapu tevhit harcının ödenmesi gerekiyor ve  tapu sicil müdürlüğü tarafından bazı belgeler isteniyor. Tapu tevhit işlemi için gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor;


* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.  İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor. 


Tevhit işleminin tapuya tescili...

Kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenen tescil bildirimleri, tapu sicil müdürlüğüne gönderildikten sonra tapu sicil müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılabiliyor. Birleştirilen parsele ait kütük sayfaları kapatılıyor. Bu işlem için ''Sayfa No'' sütunu sol üst köşeden sağa çapraz, ''Mülkiyet'' sütununda ki maliklerden sonra gelen ilk boş satır ya da yatay olmak üzere kırmızı kalemle ve çift çizgi ile çizilir. Beyanlar sütununda kapatılma nedeni yine kırmızı kalemle açıklanıyor işlemle ilgili tarih ve yevmiye numarası yazılıyor. 


Tapuda tevhit harcı oranı 2014!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön