26 / 04 / 2024

Tapuda satış işlemi nasıl iptal edilir?

Tapuda satış işlemi nasıl iptal edilir?

Miras bırakan mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Peki, tapuda satış işlemi nasıl iptal edilir?




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''tapuda satış işlemi iptali'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.. 

 

Biri dayımı, vefatından kısa süre önce kandırıp üzerindeki arsayı tapuda satış göstererek ele geçirmiş. Arsayı 74 yaşında olan dayıma ağabeyi almıştı. Bu arada alıcı bu arsada ev yaptı ve dayım 2 ay bu evin bir odasında yaşadı ve vefat etti. Halbuki dayım babasından kalan 400 metrekare bahçeli müstakil evde tavuk ve tavşanları ile yaşıyordu. Yani ihtiyacı yoktu. Bu haksızlığın hukuki yönden giderilmesi ve bu adamın yaptığı yanına kalmasın diye dava açma hakkımız var mı? ● F.U. 

 

Bazı sorular üzerine ben şunu yazdım. Hayatta herkes malından dilediği gibi tasarruf eder. Hukuki işlem yapma yönünden ehil ise buna mani olunmaz. Yapılan işlemin iptali istenmez. Ancak bazı haller vardır ki mirasçıların müdahalesi mümkündür.

 

DOĞRUSU KOLAY DEĞİL
Mektubunuzun tamamından anladığım kadarı ile dayınızın aslında bir bedel almadan bu yeri devrettiğini ancak tapuda satış gibi gösterildiğini söylüyorsunuz. Şayet durum bu ise ve mirasçı olarak sizler bunu ispatlayacak durumdaysanız bu satışın iptalini talep imkanınız vardır. Bu durumun ispatı da doğrusu kolay değildir. Bazı hallerde satın almış gibi görünen kişinin maddi durumu bu bedeli ödemeye müsait değildir. Bunun ispatı halinde dava kazanılabilir. Buna örnek, halen öğrenci olan birine satış yapılmış gibi mal devridir.

 

BEDEL ÖDENMİŞ Mİ? 
Yani hayatta hiç çalışmamış, para kazanma gibi bir faaliyeti olmamış biri, böyle bir gayrimenkul almışsa, burada bir mavaza vardır denilir. Olayınızdaki alıcının durumu bir miktar size ışık tutabilir. Maddi yönden bu alımı yapabilecek durumda biri için ise mirasçıların sair yasal delillerle bu devrin bir satış olmadığını, bir bedel ödenmediğini ispatı gerekecektir. Buna hazırsanız dava açabilir, satışın iptalini isteyebilirsiniz.


Geri Dön