29 / 03 / 2024

Irak'ta 2.5 milyar dolarlık sözleşme bekleme aşamasında!

Irak'ta 2.5 milyar dolarlık sözleşme bekleme aşamasında!

Irak pazarına hakim olmak için finansman desteği talep eden Türk müteahhitler "2.5 milyar $'lık yürümeyen sözleşmemiz var. Kazma elimizde bekliyoruz" dedi.



Geçen hafta salı günü inşaat sektörü temsilcilerinin 7 bakan, Başbakan yardımcısı ve başbakanla bir araya gelerek Ankara’da düzenlediği inşaat zirvesinin yankıları sürüyor. Zirveye katılan birlikler arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, toplantıda gündeme getirdikleri konuların başında sektörün dış pazarlardaki kan kaybı olduğunu belirterek, “TMB üyelerinin 2013 yılında dış pazarlardaki cirosu 20 milyar dolar iken, bu rakamın 2014’te 17 milyar dolar civarında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Irak, Libya ve Rusya gibi etkin olduğumuz pazarlardaki sıkıntılar nedeniyle cirolarımız azaldı. Libya belirsizliğe gidiyor. Rusya’dan ise 2 yıl fazla beklentimiz yok” ifadelerini kullandı. Irak pazarında ise işlerin iyiye doğru gittiğini vurgulayan Yenigün ülkedeki durumu şöyle anlattı: 


İRAN PAZARIMIZI ALABİLİR 

“Eski yönetimle sorunlarımız vardı. Maliki’nin ‘Türk şirketlerine iş vermeyin’ dediğini bizzat duyduk. Ama yeni yönetim öyle değil. İş alabiliyoruz şuanda ise finansman sıkıntımız var. Irak’ta 2.5 milyar dolarlık sözleşmemiz bekleme aşamasında. Elimizde kazma bekliyoruz. Finans açığı nedeniyle işler yürümüyor. Avans alacaklar ki yola başlasınlar. Başlayamıyorlar.” 

Bu konudaki sıkıntılarını inşaat zirvesinde dile getirdiklerini, Başbakan Davutoğlu’nun da kendilerini dinlediğini ifade eden Yenigün, “İran Irak pazarına hakim olmaya başladı. Çin’in de elinde sınırsız bir finansman var. Bizim  etkinliğimizi artırmamız için kaynak bulmamız lazım" diye konuştu.


Akşam / Şenay Büyükköşdere 


Geri Dön