19 / 04 / 2024

İran ikinci nükleer santral inşası için Rusya ile görüşüyor!

İran ikinci nükleer santral inşası için Rusya ile görüşüyor!

İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ekber Salihi: "Rusya ile 1992'de imzalanan protokolün hayata geçirilmesi ve 4000 megavatlık yeni nükleer santralin yapımı için görüşmeler devam ediyor"




İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi, Rusya ile 1992’de imzalanan protokolün hayata geçirilmesi ve 4000 megavatlık yeni bir nükleer santralin yapımı için görüşmeler yapıldığını söyledi.


Salihi, resmi haber ajansı IRNA'da yer alan açıklamasında, İran ile Rusya cumhurbaşkanlarının geçen hafta telefon görüşmesi yaptığını söyledi ve "Bilindiği üzere Buşehr nükleer santrali tamamen İranlı uzmanlara devredildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Ruhani, yeni yıl bütçesinde Buşehr’de ikinci nükleer santralin yapımı için bütçe ayrılması talimatını verdi" dedi.


Her 1000 megavatlık santralin yapımının planlar üzerinde yeniden çalışma yapılması göz önüne alındığında yaklaşık 8 yıl sürebileceğini ifade eden Salihi, "Buşehr tesisi hazır ve içerisinde dört reaktöre yer verebilecek kapasitede olduğu için ikinci santrali de burada yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.


Buşehr nükleer güç santralinin inşaasına ilk olarak 1974 yılında Almanya tarafından başlanmış ancak 1992 yılında Tahran ve Moskova arasında imzalanan nükleer anlaşma ile projeye Rusya devam etmişti.


Buşehr santrali fiziksel olarak ilk defa 21 Ağustos 2010’da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçileri kontrolünde çalıştırılmıştı. Rusya, nükleer santralin 1000 megavatlık ilk bölümünü 23 Eylül 2013’te törenle İran’a teslim etmişti.


AA


Geri Dön