19 / 04 / 2024

İran Türk İnşaat sektörüne yeni fırsatlar sunacak!

İran Türk İnşaat sektörüne yeni fırsatlar sunacak!

Ambargonun kısa vadede kalkacağı beklentisi inşaat sektörünün rotasını İran'a çevirdi. İran'da hem turizm ve konut projeleri yapma hem de Türkiye'den yabancıya satış gündemde.



İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşma inşaat sektörünü de sevindirdi. Sınır komşumuz İran'ın üzerindeki ambargonun yakın zamanda kaldırılması gündeme gelince inşaat sektörü için de yeni bir dönem başlamış oldu. Yıllardır biriken talep nedeniyle İran'da büyük turizm projelerinden toplu konuta kadar her alanda önemli fırsatlar mevcut. İran'ın ambargo nedeniyle yurtdışında dondurulmuş olan 100 milyar dolarlık aktifi de sektör için önemli nakit girişi sağlayabilecek potansiyelde. Ancak Türk firmalarının özellikle batıdan ciddi rakipleri var. Batı Avrupalı ülkelerin inşaat firmalarıyla bu pazar için sıkı rekabet önümüzdeki günlerde görülecek. İran'ın piyasalara entegrasyonun inşaat sektörü için kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu söyleyen sektör temsilcileri de, ambargonun kalkmasının Türk inşaat sektöründe yabancı satışlara ivme kazandıracağını ve İranlı yapı sektöründeki markaların pazara giriş yapmasıyla inşaat maliyetlerinde bir düşüş yaşanacağı görüşünde birleşti. 



İran Türk İnşaat sektörüne yeni fırsatlar sunacak!


150 MİLYAR $'LIK PASTA 

Yeni dönem ile birlikte İranlı yatırımcıların İran dışında yatırım yapmaya başlayacaklarına dikkat çeken Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir şunları söyledi: "Burada dikkat etmemiz gereken ön önemli konulardan biri de İranlı yatırımcıları konut almak için ülkemize çekebilecek hamleler yapmaktır. Bu noktada ülkemizde kurulacak yeni hükümetin karşımıza çıkan bu fırsatı iyi değerlendirip ülkemize İran pazarını açmasını bekliyoruz. Çünkü sözünü ettiğimiz pastanın büyüklüğü 150 milyar dolar civarında..." 




İran Türk İnşaat sektörüne yeni fırsatlar sunacak!



'YABANCIYA SATIŞIMIZ ARTACAK'

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Önümüzdeki günlerde, yabancı satışlar konusuna İran'ın da dâhil olmasıyla sektörde önemli bir hareketlenme olacak. Satışlarımız artacak. Türkiye'deki firmaların da İran'a gitmesi ve yatırım yapması gibi durumlar da yakın gelecekte gündeme gelecek" şeklinde konuştu. 


Sabah/Seda Tabak 


Geri Dön