26 / 04 / 2024

İran, Türkiye'ye gönderdiği gaz akışını yarı yarıya kesti!

İran, Türkiye'ye gönderdiği gaz akışını yarı yarıya kesti!

İran “Ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimim arttı” diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya kesti.



Sınır ihlali yaptığı için düşürülen Rus savaş uçağının ardından Rusya’nın Türkiye’ye yönelik başlattığı yatırımların ‘doğalgaza sıçrayıp sıçramayacağı’ merak edilirmen, İran’dan gelen bir doğalgaz haberi Enerji Bakanlığı’nı alarma geçirdi.



FOTO:Reuters Türkiye doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 18′ini İran’dan karşılıyor

İran ‘ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı’ gerekçe göstererek Türkiye’ye gönderdiği gazı kıstı. Günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.


“FUEL OİL’E GEÇİN”


Kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-işlet ve yap-işlet-devret yöntemiyle çalışan doğalgaz santrallerine yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil’e geçilmesi istendi.


Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı İran ile benzer sorunları geçmiş yıllarda da yaşamıştı. İran zaman zaman ‘kendi ihtiyacım arttı’ diyerek gazda kesintiye gitmiş, Türkiye de bunu İran gazının yüksek fiyatının yanı sıra ‘eksik teslimat’ yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.


İRAN YÜZDE 18 DEMEK


Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 2014’te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaştı. Doğalgaz ithalatında İran’ın payı yüzde 18’lerde. Toplam gazın yüzde 19’u konutlarda ısınma, yüzde 48’i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.


Sözcü 



Bu haber Yüksekova Haber'de şöyle yer aldı:



İran 'Ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimim arttı' diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı. Enerji yönetimi alarmda.


Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın yaptırımlarının ‘doğalgaza sıçrayıp sıçramayacağı’ tartışılırken, İran ‘ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı’ gerekçe göstererek Türkiye’ye gönderdiği gazı kıstı.


Günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.


Özellikle Doğu’da kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-işlet ve yap-işletdevret yöntemiyle çalışan doğalgaz santrallarına yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil’e geçilmesi istendi. Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı İran ile benzer sorunları geçmiş yıllarda da yaşamıştı. İran zaman zaman ‘kendi ihtiyacım arttı’ diyerek gazda kesintiye gitmiş, Türkiye de bunu İran gazının yüksek fiyatının yanı sıra ‘eksik teslimat’ yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.


YA RUSYA DA KESERSE?


Enerji yönetiminde İran gazındaki azalma nedeniyle alarm verilirken, en büyük korku benzer bir mazeret ile Rusya’dan gelen gazda da herhangi bir sıkıntı olması. Çünkü Türkiye, Rusya’dan gelen Mavi Akım’dan 47 milyon metreküp, Batı Hattı’ndan da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor. Türkiye’nin elinde tüm arz kaynakları ile birlikte depo dahil günlük 200 milyon metreküp kapasite bulunuyor. Ağır kış günlerinde tüketim 230 milyon metreküpe kadar ulaşınca sıkıntı yaşanıyor.


GAZ ARZINI ARTIRMAYIZ AÇIKLAMASI


İran doğalgazının Türkiye’ye ihracatı yapılan terminalin müdürü Sadık Ekberpur, dün Türkiye’ye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı. Mehr’in haberine göre 25 yıllığına yapılan anlaşma gereği İran’ın Türkiye’ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiğini belirten Ekberpur, bu anlaşmaya bağlı olduklarını dile getirdi.


TAHRAN’DA HAVALAR GÜZEL!


İran doğalgazda kesintiye neden olarak ağır kış şartlarını gösterdi ancak Tahran’da önümüzdeki 10 gün içinde hava sıcaklığı 6 ile 9 arasında değişiyor.


RUSYA'YI BEKLERKEN


Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 2014’te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaştı. Doğalgaz ithalatında İran’ın payı yüzde 18’lerde. Toplam gazın yüzde 19’u konutlarda ısınma, yüzde 48’i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.


PMUM’DA ELEKTRIK FİYATI 4 KURUŞ YÜKSELDİ


İran gazındaki kesinti haberi ilk etkisini, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak ifade edilen gün öncesinde elektrik arz ve talebinin buluşturulduğu ve fiyatların belirlendiği piyasada gösterdi. Ortalama 14-15 kuruşlarda olan elektrik birim fiyatı 20-21 kuruşlara kadar çıktı.


HİDROELEKTRİK SANTRALLAR DAHA ÇOK ÇALIŞACAK


Türkiye, ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 50’sini elektrik üretiminde kullanıyor. Bu nedenle kesinti haberi elektrik cephesinde de çalışmaların başlamasına neden oldu. Bazı doğalgaz santrallarında ikincil yakıta geçilirken, hidroelektrik santralları için de ‘kapasite artırma’ talimatı verildi.



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


BOTAŞ'ın bazı santrallerde doğalgaz çekiş miktarını yüzde 50 sınırlamasının soğuk hava nedeniyle artan talep artışından kaynaklandığı, bunun tedbir amaçlı olarak devreye alındığı belirtildi. İran'dan Türkiye'ye gaz akışında herhangi bir sorun olmadığı öğrenildi.


Aksa Enerji KAP'a yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın 10 Aralık Perşembe günü saat 08.00 itibariyle bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde 50 kapasite ile sınırlama bildiriminde bulunduğunu duyurmuştu.

Konuyla ilgili bilgi veren bir enerji yetkilisi, "BOTAŞ'ın bazı santrallerde gaz çekiş miktarını yüzde 50 sınırlaması soğuk hava nedeniyle artan talep artışından kaynaklanıyor, tedbiren bu karar alındı. Hava şartlarının daha da ağırlaşması ihtimaline karşı hazırlık yapılıyor" dedi.

İran'dan teknik nedenlerle doğalgaz akışının dün kısa süre azaldığını kaydeden aynı yetkili, "Şu anda İran dahil Türkiye'ye gaz akışında herhangi bir sorun yok" dedi.

Habertürk gazetesinde yer alan haberde; İran'ın kış aylarında artan iç tüketimi gerekçe göstererek günlük 30 milyon metreküp gaz akışını 15 milyon metreküp seviyesine düşürdüğü belirtilmişti. Haberde, özellikle doğu illerindeki kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta Botaş'ın 15-20 günlük arz talep dengelenmesi için özel program hazırladığı ifadesi yer aldı.

İran, Rusya'nın ardından Türkiye'nin ikinci doğalgaz tedarikçi konumunda bulunuyor.

Rus jetinin 24 Kasım'da Suriye sınırında düşürülmesinin ardından bazı endişeler gündeme getirilse de Rusya'dan gaz akışı sorunsuz şekilde devam ediyor.


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Rus uçağının düşürülmesi ile ortaya çıkan krizin ardından herkes Rusya'nın Türkiye'ye verilen doğalgazı kesmesini beklerken kötü haber İran'dan geldi. İran günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı.

"Rusya ile yaşanan gerginlik doğalgaza yansır mı?" kaygısı yaşanırken, ilk kesinti beklenmedik bir yerden, İran'dan geldi. İran "Ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimim arttı" diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı. Enerji yönetimi alarmda


Habertürk'ün haberine göre; Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın yaptırımlarının 'doğalgaza sıçrayıp sıçramayacağı' tartışılırken, İran 'ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı' gerekçe göstererek Türkiye'ye gönderdiği gazı kıstı. Günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İran'dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü. Özellikle Doğu'da kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-işlet ve yap-işletdevret yöntemiyle çalışan doğalgaz santrallarına yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil'e geçilmesi istendi. Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı İran ile benzer sorunları geçmiş yıllarda da yaşamıştı. İran zaman zaman 'kendi ihtiyacım arttı' diyerek gazda kesintiye gitmiş, Türkiye de bunu İran gazının yüksek fiyatının yanı sıra 'eksik teslimat' yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.


YA RUSYA DA KESERSE?


Enerji yönetiminde İran gazındaki azalma nedeniyle alarm verilirken, en büyük korku benzer bir mazeret ile Rusya'dan gelen gazda da herhangi bir sıkıntı olması. Çünkü Türkiye, Rusya'dan gelen Mavi Akım'dan 47 milyon metreküp, Batı Hattı'ndan da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor. Türkiye'nin elinde tüm arz kaynakları ile birlikte depo dahil günlük 200 milyon metreküp kapasite bulunuyor. Ağır kış günlerinde tüketim 230 milyon metreküpe kadar ulaşınca sıkıntı yaşanıyor.


GAZ ARZINI ARTIRMAYIZ AÇIKLAMASI


İran doğalgazının Türkiye'ye ihracatı yapılan terminalin müdürü Sadık Ekberpur, dün Türkiye'ye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı. Mehr'in haberine göre 25 yıllığına yapılan anlaşma gereği İran'ın Türkiye'ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiğini belirten Ekberpur, bu anlaşmaya bağlı olduklarını dile getirdi.


TAHRAN'DA HAVALAR GÜZEL!


İran doğalgazda kesintiye neden olarak ağır kış şartlarını gösterdi ancak Tahran'da önümüzdeki 10 gün içinde hava sıcaklığı 6 ile 9 arasında değişiyor.


Türkiye'nin doğalgaz tüketimi 2014'te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaştı. Doğalgaz ithalatında İran'ın payı yüzde 18'lerde. Toplam gazın yüzde 19'u konutlarda ısınma, yüzde 48'i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.


PMUM'DA ELEKTRIK FİYATI 4 KURUŞ YÜKSELDİ


İran gazındaki kesinti haberi ilk etkisini, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak ifade edilen gün öncesinde elektrik arz ve talebinin buluşturulduğu ve fiyatların belirlendiği piyasada gösterdi. Ortalama 14-15 kuruşlarda olan elektrik birim fiyatı 20-21 kuruşlara kadar çıktı.


HİDROELEKTRİK SANTRALLAR DAHA ÇOK ÇALIŞACAK


Türkiye, ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 50'sini elektrik üretiminde kullanıyor. Bu nedenle kesinti haberi elektrik cephesinde de çalışmaların başlamasına neden oldu. Bazı doğalgaz santrallarında ikincil yakıta geçilirken, hidroelektrik santralları için de 'kapasite artırma' talimatı verildi.




Bu haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


BOTAŞ, İran'dan gelen gazın azalması haberleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

İran’dan gelen gazın azaldığına yönelik haberler üzerine bir enerji yetkilisi, BOTAŞ’ın bazı santrallerde gaz çekiş miktarını yüzde 50 sınırlamasının soğuk hava nedeniyle artan talepten kaynaklandığını, İran’dan gaz akışının normal olduğunu söyledi. 


BOTAŞ’ın bazı santrallerde doğalgaz çekiş miktarını yüzde 50 sınırlamasının soğuk hava nedeniyle artan talep artışından kaynaklandığı, bunun tedbir amaçlı olarak devreye alındığı belirtildi.

Aksa Enerji KAP’a yaptığı açıklamada, BOTAŞ’ın 10 Aralık Perşembe günü saat 08:00 itibariyle bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde 50 kapasite ile sınırlama bildiriminde bulunduğunu duyurmuştu.

Reuters’a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “BOTAŞ’ın bazı santrallerde gaz çekiş miktarını yüzde 50 sınırlaması soğuk hava nedeniyle artan talep artışından kaynaklanıyor, tedbiren bu karar alındı. Hava şartlarının daha da ağırlaşması ihtimaline karşı hazırlık yapılıyor” dedi. İran’dan teknik nedenlerle doğalgaz akışının dün kısa süre azaldığını kaydeden aynı yetkili, “Şu anda İran dahil Türkiye’ye gaz akışında herhangi bir sorun yok” dedi.


HaberTurk gazetesinde yer alan haberde; İran’ın kış aylarında artan iç tüketimi gerekçe göstererek günlük 30 milyon metreküp gaz akışını 15 milyon metreküp seviyesine düşürdüğü belirtilmişti. Haberde, özellikle doğu illerindeki kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta Botaş’ın 15-20 günlük arz talep dengelenmesi için özel program hazırladığı ifadesi yer aldı. İran, Rusya’nın ardından Türkiye’nin ikinci doğalgaz tedarikçi konumunda bulunuyor. Rus jetinin 24 Kasım’da Suriye sınırında düşürülmesinin ardından bazı endişeler gündeme getirilse de Rusya’dan gaz akışı sorunsuz şekilde devam ediyor.


Sözcü


Bu haber Cumnhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İran dünden itibaren Türkiye’ye verdiği gazı kademe kademe artırırken, Enerji Bakanlığı özellikle cuma günü Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alacak soğuk havaya karşı alarma geçti. Bazı santrallara gaz akışı yüzde 50 azaltıldı, Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 72 kömür ve HES’ler için düğmeye basıldı


İç tüketimini gerekçe göstererek gaz arzını kısan İran, dünden itibaren akışı kademe kademe artırmaya başladı ancak, yaklaşan soğuk havalar nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı alarma geçti. Bakanlık, cuma gününden itibaren büyük ölçekli gaz tüketimiyle öne çıkan İstanbul’u ve Marmara’yı vurması beklenen kara kış için hazırlık başlattı. BOTAŞ, arztalep dengesini sağlamak için özel sektörün işlettiği doğalgaz santrallarına yazı yazarak gaz arzını bugünden itibaren yüzde 50 kısacağını duyurdu. Gaz tüketiminin daha da artması durumunda yeni önlemler devreye konulacak. Gaz- Bir Başkanı Yaşar Aslan, soğuk havanın yurdun tümünü etkilemesi halinde tüketimlerin çok yükseleceğini belirtti.


İran’ın vanayı kısmasının ardından hemen bazı önlemler devreye alınırken, gaz akışının dünden itibaren yeniden normal seviyeye alınmasına karşın tedbirlere devam edildi. Kaynaklar, “Soğukların bastırmasıyla doğalgaz tüketimi artacak. Özellikle İstanbul’u içine alan Marmara’da gaz tüketimi artacak. Tüketim, pik yapacak. Soğuk kış günlerinde hiçbir sorun yaşanmaması için çalışmalar sürüyor” ifadesini kullanıyor. Halen, günlük 195 milyon metreküp olan günlük tüketimin, 225-230 milyon metreküpe kadar çıkabileceği kaydedilirken, arz güvenliği kapsamında özel sektör santrallarına gaz akışının yüzde 50 azaltılacağı belirtiliyor. Nitekim bazı şirketlerden dün KAP’a yapılan açıklamada uygulamanın başladığı görüldü. Gaz santrallarında kapasite kullanımı düşürülürken, hidroelektrik ve kömür santrallarında gerekli tedbirlerin alındığı ve daha fazla elektrik üretimi için talimat verildiği belirtiliyor. Elektrikte, tüm önlemlere karşın açık oluşması halinde arz-talep dengesini sağlamak için ‘gezdirilerek’ diye tanımlanan, saat bazlı bölgesel kesintilerin yapılması gündeme gelecek.

 

KONUTTA RİSK OLMAZ

Gaz-Bir Başkanı Yaşar Aslan, şehir girişlerinde doğalgaz basıncının şu anda normal seviyede olduğunu belirterek “Gazda bir risk olması halinde, gaz santralları ve büyük müşterilerde kısıntıya gidecek bir önlem paketi var. Gelecek soğuk hava yurdun tümünü etkilerse tüketimler çok yükselir. Konut tüketicilerinde sorun olmayacaktır” diye konuştu.

ELEKTRİĞİN YARISI DOĞALGAZDAN

Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 72 bin 455 megavat. Yakıt türlerine göre bu kurulu gücün yüzde 33.35’ini doğalgaz oluşturuyor. Hidrolik santralların kurulu güçteki payı yüzde 27.5, akarsu kaynaklı hidroliklerin payı ise yüzde 9.8. İthal kömürün oranı yüzde 6.73 olurken, linyit ve taşkömürünün payı yüzde 14.66 oranında bulunuyor. Doğalgazın kurulu güçteki payı yüzde 33.35 olmasına karşın elektrik üretimindeki payı % 45-50’lerde.


AKSA VE AKENERJİ’DE KAPASİTE YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Enerji yönetimi doğalgaz arzında bir sıkıntı olması durumunda önceden harekete geçerek bazı santrallara yazı göndererek ‘yarı kapasiteye’ düşün talimatı verdi. Ak Enerji tarafından dün Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen açıklamada “İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazda 10 Aralık Perşembe günü saat 08.00 itibarıyla kısıntıya gidildiği BOTAŞ’tan tarafımıza bildirilmiştir. BOTAŞ bildirimi doğrultusunda, Erzin Doğalgaz Çevrim Santralimiz de yarı kapasite ile gaz çekecektir. Bununla birlikte, bu olası gaz krizi şirketimizce öngörülerek aralıktaki kapasite satışlarımız sınırlı tutulmuştur” denildi. Aynı şekilde Aksa Enerji de dün KAP’a bir açıklama yaparak, BOTAŞ’ın bazı büyük santrallere gaz çekiş miktarlarını yüzde 50 kapasite ile sınırlamaları yönünde bildirimde bulunduğunu duyurdu.




Bu haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Reuters'ın enerji yetkililerine dayandırdığı habere göre; İran'dan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa bir süre azaldı.


Enerji yetkililerinin yaptığı açıklamada; İran'dan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa süre azaldığı, şu anda İran dahil Türkiye'ye gaz akışında herhangi bir sorunun olmadığı ifade edildi



Geri Dön