19 / 04 / 2024

İranlılar vatandaşlık için Türkiye’de ev alıyor!

İranlılar vatandaşlık için Türkiye’de ev alıyor!

Türkiye’de yaşayan İranlılar, Türkiye’de konut edinip Türk vatandaşlığına açılan kapıyı aralıyor. 2018 Eylül ayından beri 250’den fazla İranlı Türkiye'de ev sahibi oldu.



Türkiye’de yaşayan İranlılar, ABD’nin ekonomik yaptırımları altında kalan ülkelerindeki yatırımlarını kurtarmak amacıyla Türkiye’de konut edinip Türk vatandaşlığına açılan kapıyı aralıyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; İran’da para transferi yapmanın önündeki engelleri aşan İranlılar, Irak vatandaşlarından sonra Türkiye’de en çok mülk edinen yabancılar arasında yer alıyor. Reuters haber ajansına konuşan eski bir elektrikçi olan İranlı, yüzlerce kişinin “tehlikeli para transferleri” yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

Washington’un nükleer programından taviz vermesi için uyguladığı “azami baskı” politikası kapsamında yapılan yaptırımlar İran ekonomisini zora soktu. Reuters haber ajansına konuşan beş İranlı, konut yatırımı için Türkiye’yi seçme nedenlerini, çoğunluğu Müslüman olan benzer bir kültüre sahip olması ve ABD yaptırımlarını tanımayan bir ülkede işyeri açarken yabancılara tanınan kolaylık olarak sıralıyor.

Kaç paralık ev alana vatandaşlık veriliyor?
Ekonominin duraklama döneminde olduğu Türkiye’de mülk edinen yabancılara vatandaşlık verilmek için gerekli şartlar daha da kolaylaştı. Daha önce 1 milyon dolarlık mülk edinenlere vatandaşlık hakkı verilirken son olarak 250 bin dolar değerine düştü. Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların 3 yıl boyunca bu mülkü satmamaları gerekiyor.

Amerika’nın İran Merkez Bankası’nı da hedef alan yaptırımları sonrası orta sınıf İranlılar için Türkiye’den ev almak  iyice artan zorluklardan kaçmanın bir yolu oldu. Tebriz’den ailesiyle birlikte İstanbul’a taşınmayı planlayan İranlı avukat Ali Asgarzarde birçok arkadaşının B planı olarak İstanbul ya da İzmir’den ev aldığını belirtiyor.

ABD, Kanada ve Avrupa’dan sonra Türkiye’de

Bu yılın ilk 8 ayında İranlılar’ın Türkiye’de aldığı mülk sayısı iki katına yükseldi. Batı ülkelerine göre daha uygun fiyatlar İranlılar’ı Türkiye’ye bekiyor. İranlı şirketler, Körfez ülkelerinde daha az yatırımda bulunurken, İranlılar emlak yatırımı için batıya daha az yöneliyor. Yabancı uyruklulara yatırım aracılığıyla vatandaşlık başvurusu için danışmanlık hizmeti sunan VIP Turkish Pass şirketinin müdürü Fatih Cayabatmaz İranlılar’ın daha önce ABD, Kanada ve Avrupa’dan ev aldıklarını kaydediyor. Yabancıların emlak edinmesi söz konusu olduğunda bürokratik işlemlerin neredeyse sıfır olduğunu kaydediyor.

2018 Eylül ayından beri emlak edinme yoluyla 981 yabancı Türk vatandaşlığına geçti. Yabancılardan 250’den fazlasının ise İranlı olduğu ortaya çıktı. 

Yabancıya konut satışı yılın ilk yarısında 20 bine yaklaştı!

Yabancılar Türkiye’de hangi illerden ev alıyor?


Geri Dön